EU izvjestitelj

Picula odgovorio na prozivke iz Srbije: 'Psovkama i vulgarnim odnosom problemi se neće riješiti'

Dubrovnik: Otvaranje  dvodnevne konferencije o deset godina članstva Hrvatske u EU.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/7
24.10.2024.
u 10:28

Zadaća našeg europarlamentaraca u sljedećih pet godina bit će analiza, praćenje i izvještavanje tijela Europske unije o stanju u Srbiji i njenom usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula prije nekoliko dana imenovan je stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju.  U susjednoj nam zemlji tada su krenule burne reakcije na tu odluku. Tamošnji državni vrh na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem poručio je kako će surađivati s Piculom, ali se ne može složiti s njegovim stavovima. No, mediji u Srbiji nazvali su ga "Srbomrscem". Picula je nakon svega u "Studiju 4" komentirao prozivke iz Srbije. 

- Psovkama i vulgarnim odnosom problemi se neće riješiti. Oni se mogu samo pogoršati, problemi se rješavaju na drugačiji način. Upravo ću to ja pokušati - poručio je Picula koji je dodao i kako "nije iznenađen reakcijama tabloida koji nisu birali riječi da srpskim čitateljima prikažu tko je novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju".

Podsjetimo, zadaća našeg europarlamentaraca u sljedećih pet godina bit će analiza, praćenje i izvještavanje tijela Europske unije o stanju u Srbiji i njenom usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama.
- Srbija pregovara o članstvu s EU već punih 10 godina, zatvoren je samo jedan dio pregovaračkih poglavlja. Taj ritam je usporen zbog onoga što se događa u Srbiji, ali jednako tako do prije par godina i EU nije pokazivala neki pretjerani entuzijazam da nakon Hrvatske brzo primi nove članice sa zapadnog Balkana - istaknuo je Picula koji ističe da Srbija mora napredovati u tri temeljna područja.

VEZANI ČLANCI:

- Prije svega ona mora unaprijediti unutarnji politički dijalog, jer je primjetna izrazita politička polarizacija. Treba provesti reforme i mjere koje su bile na meniju svake države kandidatkinje koja je danas članica. Jednako tako mora postići tzv. sveobuhvatni sporazum o normalizaciji s Kosovom. Jedna od stvari koja opterećuje odnose Beograda i Bruxellesa je usklađenost, odnosno bolje razumijevanje i usvajanje zajedničke europske vanjske i sigurnosne politike, što je kao kriterij posebno dobilo na težini nakon Putinove invazije na Ukrajinu.

Dodaje kako je normalizacija dobrih odnosa Srbije sa susjedima također jedan od vrlo važnih indikatora. - Koliko je Srbija spremna ostaviti probleme iza sebe, pogotovo probleme koji se tiču ratnog nasljeđa iz 90-ih godina. Komentirao je i predsjednika Vučića i njegovu politiku. Kazao je kako bi "najveća greška bila ne shvaćati srpskog predsjednika i njegov način upravljanja Srbijom ozbiljno".

- On je već deset godina na vlasti u Srbiji, učvrstio je svoju vlast i njegove poteze treba pratiti i sigurno ih treba komentirati, pogotovo u onom dijelu spektra koji mora biti korigiran, moraju biti nadopunjeni reformama kako bi se brže napredovalo prema članstvu u EU - izjavio je Picula. Najavio je kako će posjetiti Srbiju te razgovarati sa svima. 

>>FOTO Putin likuje, nasmiješen dočekuje svjetske moćnike, kreću drastične promjene>>

Dubrovnik: Otvaranje  dvodnevne konferencije o deset godina članstva Hrvatske u EU.
1/25

Komentara 19

ME
MediciKM
11:04 24.10.2024.

Da je moguće, trebali su dobiti Bulja. Nisu ni svjesni kako su sretni sa Piculom!

DI
Dingač
11:15 24.10.2024.

Vučićevo nepojavljivanje na BRICS summitu kod Putina svakako šalje jasnu poruku o trenutnim odnosima Srbije i Rusije. Ovaj trenutak treba iskoristiti kao priliku za Hrvatsku da ponovno pokrene pitanje ratne odštete. Ako Srbija nastavi voditi politiku dvoličnosti prema istoku ii zapadu, vrijeme je da Hrvatska i Europska unija zauzmu čvršći stav i razmotre sankcije ili druge mjere izolacije. Ne može se neprekidno balansirati između EU i Rusije, a očekivati benefite s obje strane. Vrijeme je da Srbija preuzme odgovornost za svoju prošlost i sadašnju politiku.

Avatar The Betrayer of Hope
The Betrayer of Hope
12:11 24.10.2024.

Realno, ono što srbe najviše boli je što su se, nakon bezbrojnih komentara o tom "kako se vas ništa neće pitati", našli pred Hrvatom. Ahahahahaha 🤣🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije