porezno rasterećenje

Piletić: Vidimo mogućnost da s manjim stopama omogućimo veće plaće svim radnicima

Zagreb: Ministar Marin Piletić komentirao je ubojstvo u Novskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.05.2023.
u 11:37

Iz oporbe stižu kritika pa tako, primjerice, Peđa Grbin ističe da se radi o predizbornom triku i da porezno rasterećenje treba biti sada. Ministar Marin Piletić odgovara: "O izjavama gospodina Grbina najbolje govore ankete rejtinga stranaka iz mjeseca u mjesec. Štogod da kaže, neće mu ići u prilog".

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić pojasnio je detalje vezane za porezno rasterećenje i rast plaća. "Što se tiče zaposlenih trebalo bi donijeti niže stope poreza na dohodak. Podsjetit ću da je Vlada već nekoliko puta snižavala stopu poreza na dohodak, da smo u dva puta povećali osobni odbitak i da je sve to rezultiralo povećanjem prosječne plaće za 48 posto. S tom praksom želimo nastaviti i dalje. Sama primjena te nove reforme trebala bi stupiti na snagu s 1. siječnja 2024. godine", rekao je za HRT.

Proračun države te jedinica lokalne i regionalne samouprave raste ponajprije zbog povećanih prihoda na ime poreza na dohodak. "Tu vidimo mogućnost da s manjim stopama omogućimo veće plaće svim radnicima", kazao je. 

Iz oporbe stižu kritika pa tako, primjerice, Peđa Grbin ističe da se radi o predizbornom triku i da porezno rasterećenje treba biti sada. 

"Najavljene izmjene trebaju proći proceduru čitanja u Saboru u dva kruga. Ponovit ću još jednom, Vlada je nekoliko puta podigla neoporezivi dio dohotka s 2400 kuna na 4000 kuna, povećani su osobni odbitci i u proteklom razdoblju je smanjena stopa poreza na dohodak. Dakle, ništa novo nego nastavak Vladine politike poreznog rasterećivanja samoga rada, samim time i veće plaće u Hrvatskoj za sve", poručio je ministar te dodao: "O izjavama gospodina Grbina najbolje govore ankete rejtinga stranaka iz mjeseca u mjesec. Štogod da kaže, neće mu ići u prilog".

Sabina Glasovac kazala je kako "Plenkovićevu bandu treba potjerati što dalje, da se ne vraćaju bar osam godina". Piletić je na to kazao: "Takve izjave političkih oponenata mogu im donijeti samo još nekoliko mandata rada u oporbi. Građani RH su imali priliku vidjeti kako je radila Vlada u kojoj je sjedila gospođa Glasovac. Nakon što su dobili respektabilno povjerenje građana, po isteku mandata dobili su crveni karton i samim time jasno su im poručili što misle o takvim izjavama gospođe Glasovac i svih ostalih koji koriste takav žanr kojim se potiče mržnja i netolerancija. To nipošto neće proći".

Otkrio je kako teku pregovori sa sindikatima zaposlenih u javnim i državnim službama. "Završio je tek drugi krug. Vlada i sindikati kreću iz svojih početnih pozicija i kao svaki put dosad vjerujem da ćemo se naći na prostoru zlatne sredine te da ćemo vrlo skoro ugovoriti povoljnija materijalna prava za članove reprezentativnih sindikata. Ponovit ću, Vlada je poslodavac svima, 235 tisuća radnika u državnim i javnim službama, kada govorimo o nekom povoljnijem pravu, onda to moraju osjetiti svi. Pružili smo si ruku da nastavimo s pregovorima u rujnu kada će na dnevnom redu biti tema povećanja osnovice plaća za sve u državnim i javnim službama", rekao je.

VIDEO Andrej Plenković: Svi koji žive u Hrvatskoj trebaju uživati sva prava i osjećati se dobro

Komentara 4

PO
Polarus
12:45 02.05.2023.

Dakle... sad mi kao daš neku crkavicu više... a kad budem došao (ako budem došao) do mirovine da pasem travu?! pa to samo hdz može smisliti...

PL
Plavi7
12:09 02.05.2023.

Veće plaće. Ajme. A uplata doprinosa manja. I to znači da ćemo mi u budućnosti imati male mirovine. A jeste face. A privatnici i tako daju mizeriju od plaće. Žalosno i jadno da sam išao u rat i Borio se a zašto? Odvratno

EJ
ejStef
12:44 02.05.2023.

Nevjerojatno je da se neki bune za manje poreze. To samo pokazuje koliko su političari i sindikati ovisni o proračunu, boje se da će se prvo njima uzeti... A mirovinsko, tu je potpuno drugi problem, nije problem u tome koliko se uplaćuje, već kome se uplaćuje. Da se uplaćuje više u 2. stup čovjek bi se imao pravo nešto nadati kada ode u mirovinu, ovako se radi povlaštenih, invalidskih i sličnih mirovina uništavaju generacije jer se reforma mirovinskog ne želi provesti do kraja... Lijepo odvojiti razna davanja iz proračuna od mirovina, nazvati to pravim imenom (uhljebnina, invalidnina, socijala, itd), tako da građani postanu svjesni što i kome plaćaju. Ovako se pod mirovinsko trpa sve i svašta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije