Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKONSKE IZMJENE

Pitali smo HDZ-ove partnere hoće li podržati kazne zbog 'curenja informacija': 'Svi su svjesni u čemu je problem'

storyeditor/2024-01-19/PXL_250620_29343483.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.01.2024.
u 20:24

Koalicijski partneri vladajuće stranke u Hrvatskoj izrazili su podršku izmjenama Kaznenog zakona koje uključuju novo kazneno djelo - neovlašteno otkrivanje sadržaja iz istraga. Unatoč apelima iz Hrvatskog novinarskog društva i izjavi predsjednika, koalicijski partneri smatraju da izmjene ne ugrožavaju slobodu novinarstva i usklađene su s praksama u drugim europskim zemljama.

Svi HDZ-ovi koalicijski partneri, kako se i očekivalo, glasat će za izmjene Kaznenog zakona kojim se uvodi novo kazneno djelo - neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Za zakon će biti unatoč tomu što su na njih apelirali iz Hrvatskog novinarskog društva, koji sporni zakon zovu zakonom opasnih namjera, da to ne čine i unatoč izjavi predsjednika države Zorana Milanovića da izmjene zakona "nedvojbeno znače uvođenje državne represije nad svima koji omoguće hrvatskoj javnosti da sazna činjenice o nezakonitom djelovanju pojedinaca iz vlasti".

Pola Europe ima slične odredbe

Koalicijski partneri HDZ-a ne slažu se s predsjednikom države kako "manevar kojim se novinari formalno izuzimaju od odgovornost za otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje ne mijenja ni cilj ni svrhu predloženih izmjena Kaznenog zakona". Štoviše, svi koalicijski partneri s kojima smo razgovarali na ovu temu kažu kako je dodavanjem stavka prema kojem su novinari izuzeti od kaznene odgovornosti za njih prestao vrijediti najveći argument protiv zakona te kako nema razloga da sada za njega i ne glasaju.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kaže kako postoji pravo javnosti da zna, ali isto tako postoji i pravo čovjeka na pravično suđenje, o čemu nitko ne razmišlja te da oni kao liberali moraju i trude se razmišljati i o jednima i o drugima.

POVEZANI ČLANCI:

– Nama je zbog toga najbitnije da novinar ne može biti počinitelj, poticatelj ili pomagatelj u kaznenom djelu, a što je tražio i Ustavni sud i što se na kraju ispoštovalo – kaže Hrebak. Na apel Hrvatskog novinarskog društva da ne glasaju za "zakon opasnih namjera" koji je poslan svim klubovima zastupnika u Saboru Hrebak kaže kako ga nije vidio, ali kao odgovor HND-u poručuje da pola Europe ima slične odredbe u svom zakonodavstvu.

HNS-ov Predrag Štromar kaže da je puno toga što je iz istraga "izlazilo van" bilo potpuno nebitno za proces i da se to često radilo jer je netko htio biti popularan ili se htjelo nekoga uništiti.

– Na DORH-u i USKOK-u je da utvrde što je, a što nije. Moramo vjerovati institucijama – kaže Štromar. Za izmjene zakona bit će i bivši šef HSU-a Silvano Hrelja.

POVEZANI ČLANCI:

Puhanje na hladno

Eksplicitno se na sastancima koalicije razgovaralo da se ničim ne ide na novinare i na slobodu novinarstva. Hoće li netko nekoga pitati otkud mu informacije, možda i hoće, ali novinar nije dužan to otkriti – kaže Hrelja. O apelu HND-a kaže kako se u proteklih dvadeset godina koliko se bavi politikom naslušao raznih apela. Mnogi su bili ispravni, kaže, ali je velika većina njih "puhala na hladno".

– Svi su svjesni pa i novinari u čemu je problem. Hoće li se netko sada morati više truditi da zaradi svoju plaću, to je drugo pitanje – zaključuje Hrelja.

VIDEO Jandroković pobjesnio zbog onog što je Orešković izrekla o Plenkoviću: 'Čuli smo razne uvrede i teške riječi, ali ovo nismo'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:59 20.01.2024.

Svi koji glasaju protiv i misle nešto loše o HDZ-u su prijetnja demokraciji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije