PROGNOZE NISU DOBRE

Pitali smo umjetnu inteligenciju kakvo nas vrijeme očekuje 2050., a kakvo za 50 godina. Odgovor je zabrinjavajuć

Đeram, simbol slavonskog sela u općini Čepin
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
07.09.2024.
u 10:34

Hrvatska će postati zemlja s tipičnim obilježjima mediteranske i suptropske klime. Ljeta će biti duga, suha i vruća, dok će zime biti blage i vlažne, ali bez značajnih količina snijega u većini regija

Iza nas je jedno pakleno ljeto s nezapamćeno dugim toplinskim valovima u kojima su se temperature penjale i do 40 stupnjeva. Klime su u većini kućanstava, bar onih koji je imaju, radile po cijele dane i noći, a računi za struju mnogima su se udvostručili. Jednako toplo je bilo i na Jadranu, kao i u unutrašnjosti. Trava je u parkovima spaljena, zemlja je žedna, a mnogi gradovi u unutrašnjosti čak su savjetovali da se voda koristi razumno, odnosno da se suzdrži od zalijevanja vrtova, cvijeća ili pak travnjaka... 

Prema svemu sudeći, klima se u Hrvatskoj mijenja, zime su sve toplije, a ljeta neizdrživa. Proljeće ove godine kao da nismo niti imali ili pak jesmo, ali u veljači i ožujku kada je trebala biti zima. Zbog toga smo pitali umjetnu inteligenciju kakvo nas vrijeme očekuje u budućnosti, odnosno kakve su prognoze za 2050. godinu, ali i za 50 godina od danas. Ono što nam je ChatGTP napisao zabrinjavajuće je, no ne razlikuje se puno od onoga na što upozoravaju brojni klimatolozi. 

Klimatske prognoze za Hrvatsku u budućnosti, prema sadašnjim modelima i istraživanjima, sugeriraju značajne promjene u vremenskim uvjetima uslijed globalnog zatopljenja. Razmotrimo kako bi to moglo izgledati 2050. godine, kao i za 50 godina, dakle oko 2070.-2080. godine.

Prognoza za 2050. godinu - Do sredine stoljeća, Hrvatska će vjerojatno iskusiti:

Ljeta:
Toplija ljeta: Prosječne temperature ljeti mogle bi porasti za 2-3°C u odnosu na današnje vrijednosti. Očekuje se sve više ekstremnih vrućina, s povećanim brojem dana kada temperatura prelazi 35°C, osobito u kontinentalnim dijelovima (Slavonija, Zagreb) i na obali (Dalmacija, Istra).
Toplinski valovi: Učestalost i trajanje toplinskih valova znatno će se povećati, uzrokujući zdravstvene i ekonomske probleme, posebice u gradovima.
Manjak oborina: Suša će biti česta pojava, što će imati ozbiljne posljedice na poljoprivredu, posebno u južnim dijelovima zemlje. Oborine će se smanjiti, a ljetne kiše će biti rijetke i intenzivnije, što može uzrokovati bujične poplave.

Zime:
Blage zime: Zime će postati znatno toplije, s prosječnim temperaturama koje će porasti za 1-2°C. Kontinentalni dijelovi Hrvatske mogu očekivati manje dana s mrazom, a snijeg će biti rjeđa pojava, osobito u nižim područjima.
Više kiše: Iako će ukupna količina oborina zimi ostati slična, kiša će sve više zamjenjivati snijeg, čak i u planinskim područjima, osim na većim visinama (npr. Velebit, Dinara).

Ekstremne vremenske pojave:
Veća učestalost oluja i poplava: Intenzivnije kiše i oluje postat će češće, osobito u prijelaznim razdobljima, poput proljeća i jeseni.
Podizanje razine mora: Obalne regije, osobito nizinska područja poput delte Neretve i dijelova priobalnih gradova, suočit će se s većim rizikom od poplava zbog porasta razine mora.

Prognoza za razdoblje 2070.-2080. - Ako globalne emisije stakleničkih plinova nastave rasti, klimatski uvjeti za 50 godina mogli bi biti još drastičniji.

Ljeta:
Ekstremne temperature: Ljetne temperature mogle bi porasti za dodatnih 3-5°C u odnosu na današnje vrijednosti, s ekstremnim vrućinama koje će biti redovite. Dani s temperaturama iznad 40°C postat će normalni, osobito u unutrašnjosti Hrvatske.
Duge suše: Sezonske suše trajat će duže i biti intenzivnije, što će izazvati ozbiljne posljedice za poljoprivredu, šumarstvo i vodne resurse. Zalihe vode bit će pod pritiskom, a oborine će i dalje biti rijetke, ali intenzivnije kad se dogode.

Zime:
Zime bez snijega: U većem dijelu Hrvatske snijeg će postati rijetkost. Čak i u kontinentalnim regijama, snježni pokrivač bit će slab i kratak. Planinska područja će imati znatno manje snijega, što može negativno utjecati na zimsku turističku industriju.
Toplije zime: Zime će biti još blaže, s minimalnim brojem dana ispod nule, čak i u hladnijim regijama zemlje. Padaline će se pretežno javljati u obliku kiše.

Ekstremne vremenske pojave:
Česte poplave i oluje: Kišni periodi bit će kraći, ali s jačim olujama i obilnijim oborinama, što će povećati rizik od poplava, posebno u urbanim područjima.
Rast razine mora: Niska obalna područja suočit će se s velikim prijetnjama od podizanja razine mora. Neki priobalni gradovi možda će morati razviti prilagodljive infrastrukture ili se suočiti s gubitkom zemljišta.

Generalna klima u budućnosti
Hrvatska će postati zemlja s tipičnim obilježjima mediteranske i suptropske klime. Ljeta će biti duga, suha i vruća, dok će zime biti blage i vlažne, ali bez značajnih količina snijega u većini regija. Sve veći utjecaj globalnog zatopljenja znači i promjene u ekosustavima, poljoprivredi te svakodnevnom životu stanovništva, uz potrebu za prilagodbom na nove uvjete.

GALERIJA Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski gradovi izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni

Đeram, simbol slavonskog sela u općini Čepin
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije