što vi mislite?

PITANJE DANA Treba li Hrvatska uvesti državnu naknadu za 'baka servis'?

Foto: Pixabay
1/3
16.07.2024.
u 11:37

Bake i djedovi iz Velike Britanije već godinama imaju dostupne državne naknade jer dnevno za brigu o unucima u prosjeku izdvoje oko četiri sata.

Jedno veliko pitanje na pameti svih s malom djecom, naročito za vrijeme ljetnih praznika, je kako ih zbrinuti. Vrtići i obrti za čuvanje djece mnogima su skupi, a osim toga, u njima često nema mjesta, zato se sve više obitelji odlučuje na takozvani "baka servis". Naime, bake i djedovi iz Velike Britanije već godinama imaju dostupne državne naknade jer dnevno za brigu o unucima u prosjeku izdvoje oko četiri sata.

Rijetke su države koje financijski pomažu bakama i djedovima na ovaj način ali u Hrvatskoj je o tome bilo govora tijekom prošlih parlamentarnih izbora međutim takav sustav nije implementiran. Pitanje koje se nameće je: bi li uvođenje takvih naknada olakšalo život roditeljima i smanjilo financijski pritisak na obitelj?

No, skeptici upozoravaju na moguće izazove uvođenja takvih naknada. Postavlja se pitanje o proračunskim izdacima i mogućim zloupotrebama sustava. Također, neki vjeruju da bi se sredstva mogla bolje iskoristiti za poboljšanje kvalitete vrtića i školskih programa, čime bi se osigurala profesionalna skrb za djecu i rasteretili roditelji i bake i djedovi. Što vi mislite? Treba li Hrvatska uvesti državnu naknadu bakama i djedovima za čuvanje unuka?

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Raj na Zemlji: U ovoj se državi najmanje radi i najviše uživa, ali i najduže živi

1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije