civilno društvo

Platforma 112: Pomaci u borbi protiv korupcije bit će slučajni

Orsat Miljenić, sjednica vlade (1)
Patrik Macek/PIXSELL
18.09.2012.
u 11:09

Udruge civilnog društva okupljene u Platformu 112 kritiziraju novi Vladin akcijski plan za suzbijanje korupcije koji je u javnu raspravu upućen u rujnu. Smatraju da ne sadrži ni jedan od neophodnih elemenata smislenih akcijskih planova

Organizacije civilnog društva okupljene u Platformu 112 zabrinute su za nastavak borbe protiv korupcije i traže preuzimanje odgovornosti ministra pravosuđa Orsata Miljenića jer je, kako smatraju, Ministarstvo pravosuđa u javnu raspravu početkom rujna uputilo nekoherentan nacrt akcijskog plana uz nacionalnu strategiju suzbijanja korupcije, priopćeno je iz GONG-a. Platforma 112 smatra da sadržaj i kvaliteta nacrta akcijskog plana upućuju na zaključak da će se glavni pomaci u suzbijanju i borbi protiv korupcije opet dogoditi ''slučajno'' te kako akcijski plan ne sadrži ni jedan od neophodnih elemenata smislenih akcijskih planova za suzbijanje korupcije.

– Tim bi se planom trebale koordinirati aktivnosti brojnih tijela vlasti u sprečavanju i razotkrivanju korupcije, međutim on ne zadovoljava ni jedan od neophodnih elemenata smislenih akcijskih planova. Istovremeno, dok se kod nekih državnih tijela pojavljuje inflacija aktivnosti s nejasnim učincima (Ministarstvo poljoprivrede), neka ključna tijela spomenuta su tek simbolično (upravni nadzor) ili nikako (Državni inspektorat).

U odnosu na glavni antikorupcijski alat – pravo građana na pristup informacijama – u nacrtu akcijskog plana Ministarstva pravosuđa nije ni spomenut aktualni proces promjena Zakona o pravu na pristup informacijama, kao ni dodatna sredstva potrebna za provedbu zakona i edukaciju službenika. S druge strane, ističe se važna uloga Ministarstva poljoprivrede koje planira "redovito osvježavati upisnike na internetskim stranicama" s fokusom na registre cijepljenih pasa i trgovaca stokom. Dok će država osigurati da vlasnici pasa imaju sve potrebne isprave o svojim ljubimcima te da se javno dostupni podaci o cijepljenim psima usklađuju jednom mjesečno, takav registar i dalje nije u planu za donatore političkih stranaka i kampanja.

Regulacija sukoba javnih i privatnih interesa nimalo se ne problematizira kao da je razumijevanje ove problematike postalo dijelom političke kulture, a ni Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa još nije izabrano. Usput, od njega se očekuju prvenstveno edukativne i promotivne aktivnosti poput brošure sa zasad nedefiniranim sredstvima. Sustav zaštite zviždača ostat će bez odgovora na probleme sekundarne viktimizacije zviždača, ali će se izraditi prigodna brošura, s time da se kao posebna antikorupcijska aktivnost nabraja njena objava na internetu.

Sprečavanje korupcije u gospodarstvu planira se raznim inspekcijama, ali bez spomena Državnog inspektorata i inspekcije rada. O korupciji u trgovačkim društava u većinskom državnom vlasništvu neće se koordinirano brinuti, dok će za brigu o nekretninama u državnom vlasništvu konkurirati i Agencija za upravljanje državnom imovinom i Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Dok će Ministarstvo poduzetništva tražiti sporazum o suradnji s Državnim odvjetništvom, tj. USKOK-om, o regulaciji lobiranja nema ni jedne riječi, piše u priopćenju.

Komentara 5

SE
sestrićna
13:25 18.09.2012.

pa kako oni ne kuže da partijaneri uopće ne kradu:))

DO
doktorica
11:12 18.09.2012.

treba njima gđa Merkler da ih nauči redu....

KO
korisnik3
13:55 18.09.2012.

ljevicari iz "udruga civilnoga drustva" glume kakti kriticare svojih politickih istomisljenika. nema vise "gradanske akcije" (oni su u mirovini) pa hajmo onda mi (udruge) nesto, kao, kofol "kritizirati". dimna zavjesa. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije