izjava u Bjelovaru

Plenković: Milanović igra ulogu lidera oporbe. A referendumska inicijativa perfidna je i zla

Sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Bjelovaru
Damir Spehar/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.12.2021.
u 14:13

Govoreći o mjerama, naveo je kako postoji mogućnost da se za blagdane produlji radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Premijer Andrej Plenković poručio je da su sve odluke koje Vlada i Stožer donose vezane uz obranu od pandemije koronavirusa utemeljene na zakonu, s legitimnim ciljem i nediskriminatorne, razmjerne ugrozi u kojoj se nalazimo.

Upitan za komentar današnje odluke Ustavnoga suda da su pandemijske mjere legitimne, premijer je u Bjelovaru nakon sastanka članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina rekao da je samo primio informaciju da je odluka objavljena, no nije je pročitao s obzirom na to da je objavljena u trenucima dok je još trajao sastanak, odnosno u trenutku dolaska pred novinare.

– Mislim da je cijela ta aktivnost koju mi poduzimamo na temelju zakona, na temelju ovlasti koje nam je dao Hrvatski sabor, Sabor Vladi, Vlada onda Stožeru civilne zaštite, uvijek i isključivo vođena logikom zaštite zdravlja ljudi, zaštite zdravlja naših građana i da su sve odluke s legitimnim ciljem i da su nediskriminatorne, dakle da su razmjerne ugrozi koju imamo – rekao je Plenković.

– Prema tome – dodao je – ne znam što bi to Vladu ili Stožer nagnulo da radi nešto što bi kasnije eventualno imalo problema da prođe bilo kakav test na Ustavnom sudu.

Osvrnuo se i na odnos s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

– Mi vodimo odgovornu politiku, borimo se s koronom, zalažemo se za rast, Hrvatska je bila suočena s krizom. Mi smo krize iznijeli na svojim plećima, nismo zahvalni nekome tko kaže da je korona karijes. Njega morate pitati je li za EU, je li korona karijes? Što je ovaj referendum? Oni se vraćaju na Milanovićevo pitanje od prije gotovo godinu dana. Paraziti su prepisivači, sve dolazi iz istog gnijezda. Mi se borimo za zdravstvenu zaštitu i rast, a netko drugi se bavi zapinjanjem noge, rađenjem rupa, korama od banane – rekao je te nastavio:

– Mi radimo sve konstruktivno, ne destruktivno. Ovo je prvi put otkad imamo ovakav sustav da je netko na dužnosti predsjednika isključivo na strani oporbe, on igra ulogu nekoga tko bi trebao biti lider oporbe. Imamo neobičnu situaciju, no mi smo se navikli. Valjda nije dobro ulovio što bi mu trebala biti zadaća – rekao je Plenković te kazao kako je "svakome tko ima iole logike" jasno da Milanović šteti međunarodnim odnosima. 

Govoreći o mjerama, naveo je kako postoji mogućnost da se za blagdane produlji radno vrijeme ugostiteljskih objekata. 

– Moramo biti na oprezu. Mislim da postoji neka inicijativa s obzirom na uobičajene aktivnosti koje se događaju na Badnjak i Novu godinu, da se pusti još dva sata da ugostiteljski objekti rade, što nije puno, a akomodiralo bi se situaciji koja je neizbježna – rekao je.

Nastavno se osvrnuo i na referendum Mosta za koji navodi kako ga ne smatra kritikom jer, kako kaže, on nema veze sa zdravstvenom zaštitom. 

– Ono što je jako važno, cijela inicijativa nema veze sa zdravstvenom zaštitom. Opet taj članak 16./17., ništa se neće promijeniti, besmislena inicijativa. Budući da je riječ o ljudima koji su, kako smo čuli u Saboru, rekli da su pogriješili, da su okrenuli sve protiv sebe. Dakle, oni se igraju s ljudima, volontere su nagovorili da stoje danima na cesti i skupljaju potpise. Nećemo kao Vlada promijeniti način odlučivanja u pandemiji koja traje dvije godine. Jesu li oni osigurali cjepivo, novac za radna mjesta, turističku sezonu. Nisu ništa. Narav inicijative čista je destrukcija i samopromocija. I nebriga za poštovanje propisa i zdravlja građana. To je perfidna i zla inicijativa, to je cijela poanta, na mislim na one koji su potpisali – rekao je dodajući kako su ljude uvjerili da mogu nešto promijeniti. 

– Što je COVID učinio? On je sve razotkrio u Hrvatskoj, svi znamo tko je tko, sve su maske pale. Sve vidimo sada, nema više varanja. Sve se zna, to je vrlo važno, to su bitne situacije za hrvatsku političku scenu dugoročno – kaže Plenković. 

– Meni se golem broj ljudi javlja i komentira kako ovo nije normalno. Ima ovih koji prijete "ubit ćemo vas", "zaklat ćemo vas", na to smo navikli, a imate i nekih koji kažu da je ovo prešlo sve granice. To je, nažalost, obično tako u krizama, tada se sve otkrije – zaključio je.

VIDEO Fikret Abdić za Večernji list: "Trojica policijskih djelatnika u civilu došla su na moja vrata navečer tog 29. rujna, točno na moj rođendan. Rekli su da imaju nalog za moje uhićenje..."

Komentara 94

OL
Oliva
14:45 21.12.2021.

Najgori premijer od kad postoji Hrvatska.sve on zna a ništa ne razumije. Sa čim se on to hvali.,pa što je on to napravio za svoj narod.

MU
multikultivator
14:27 21.12.2021.

Nikad u zivot nije primio placu a da nije dosla iz proračuna, nema veze s stvarnoscu.

Avatar BitceSveOK
BitceSveOK
14:36 21.12.2021.

Ustavom dopuštena referendumska inicijativa je perfidna i zla, a covid potvrde i prisilno cijepljenje neučinkovitim cjepivima nisu perfidni i zlo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije