BLEDSKI STRATEŠKI FORUM

Plenković na Bledu u društvu crnogorskog i srpskog premijera prvi put nakon zaoštravanja odnosa

Bled Strategic Forum in Slovenia
Foto: Borut Zivulovic/REUTERS
1/7
02.09.2024.
u 18:21

Von der Leyen stiže u Sloveniju usred procesa raspodjele mandata u novoj Europskoj komisiji pa bi moglo biti prigode za lobiranje

Bledski strateški forum, koji već gotovo dva desetljeća na obalama slovenskog turističkog dragulja okuplja vodeće političke čelnike, diplomate, analitičare i novinare – i na glasu je kao najvažniji skup takve vrste u ovom dijelu svijeta – počeo je danas glavnim panelom pod nazivom "Svijet paralelnih realnosti", na kojem je, uz premijere Slovenije, Albanije i Srbije Roberta Goloba, Edija Ramu i Miloša Vučevića, sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković, inače tradicionalan gost Bledskog foruma.

Plenković svake godine koncem kolovoza ili početkom rujna sudjeluje u radu Bledskog strateškog foruma, koji je postao i omiljeno okupljalište regionalnih političkih čelnika. Ove će se godine Plenković na Bledu imati priliku susresti s crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem, prvi put nakon zaoštravanja odnosa Zagreba i Podgorice zbog crnogorskog izglasavanja rezolucije o Jasenovcu, kao i s premijerom Srbije Vučevićem, i to nakon nedavne "špijunske afere" (Plenković je po dolasku na Bled ponovno naglasio da nitko ne zna tko je "špijun" navodno uhićen u Beogradu, nazivajući ga "špijunom jetijem") i demonstrativnog iživljavanja srpske policije na hrvatskoj pjevačici Severini, što sve predstavlja test za hrvatsku politiku bezrezervne potpore što bržoj integraciji zapadnobalkanskih zemalja u Europsku uniju.

Kako javlja N1, Plenković je komentirao i posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji, rekavši da je francuska strana imala svoj komercijalni interes, i to uz narativ privlačenja Srbije Europi, a zauzvrat su dobili izjavu da Srbija i dalje neće pratiti režim sankcija Rusiji. "Ima puno napora od strane EU koji su, po našem sudu, wishful thinking više nego realnost", dodao je.

>>> FOTO Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić

Bled Strategic Forum in Slovenia
1/19

Na Bled ponovno stižu visoki gosti, iako se čini da ih je ove godine manje nego inače. Videoporukom će se oglasiti glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres, a nova stara šefica Europske komisije Ursula von der Leyen najmoćnije je političko ime ovogodišnjeg Bledskog foruma. Sa zanimanjem se očekivao njezin nastup na kojem bi trebala predstaviti prioritete glavnog izvršnog tijela Europske unije za sljedećih pet godina.

Von der Leyen stiže u Sloveniju u osjetljivom tranzicijskom trenutku, usred procesa raspodjele mandata u novoj Europskoj komisiji, koji bi trebao biti zaključen sljedeći tjedan, tako da će čelnici članica EU, Golob i Plenković, na Bledu možda imati priliku za završna lobiranja kako bi njihovi kandidati i kandidatkinje dobili što važniji i utjecajniji resor. Kontroverzu je ove godine izazvala pozivnica nekadašnjoj izraelskoj potpredsjednici vlade i ministrici obrane Tzipi Livni, protiv koje su se pobunile slovenske nevladine organizacije i koalicijska stranka Ljevica.

Organizatori objašnjavaju da žele da se čuje mišljenje svih strana, i palestinske i izraelske, pa je tako pozvan i čelnik Palestinske nacionalne inicijative Mustafa Barghouti. Slovenija je nedavno donijela odluku o priznanju Palestine, a Bledski forum održava se u zahtjevnom trenutku za slovensku diplomaciju jer Slovenija danas formalno preuzima jednomjesečno predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Ovo je 11 zastupnika koje plaćamo, a u Saboru nisu ni zucnuli

Bled Strategic Forum in Slovenia
1/17

 

Komentara 3

AD
adnan888
21:45 02.09.2024.

Na Bledu je Plenković prvi put nakon zaoštravanja odnosa susreo crnogorskog i srpskog premijera, što je važan korak ka obnovi dijaloga.

AD
adnan888
21:41 02.09.2024.

Sastanak na Bledu bio je prilika za Plenkovića da, u društvu crnogorskog i srpskog premijera, razjasni stavove i potencijalno smanji tenzije između zemalja.

NS
nemanja.s
21:22 02.09.2024.

Vučević je gospodin za sve ove .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije