SRBIJA NE ODUSTAJE

Premijer Srbije o uhićenju 'hrvatskog špijuna': On postoji i porijeklom je Srbin; Plenković: To je špijun zvan Jeti

Beograd: Premijer Srbije Miloš Vučević predstavio akciju "Najbolja cena"
Foto: L.L.
1/5
02.09.2024.
u 17:56

Navodni „hrvatski špijun” koji je uhićen u Srbiji zaista postoji te je on „porijeklom Srbin”, rekao je u ponedjeljak srbijanski premijer Miloš Vučević, nakon čega je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da mu ta priča "ne djeluje ozbiljno".

 Srbija je prošli tjedan objavila da je na području Beograda uhitila navodnog „hrvatskog špijuna”, no službeni Zagreb i dalje ne zna o kome je riječ.  Andrej Plenković je u ponedjeljak na marginama Bledskog strateškog foruma usporedio tog špijuna s jetijem.  „Mi bismo i dalje voljeli znati tko je taj špijun, to ne znaju ni veleposlanstvo, ni ministar, ni SOA”, rekao je Plenković na marginama Bledskog strateškog foruma.  To je „špijun zvan Jeti”, dodao je Plenković, usporedivši navodno uhićenog s mitskim snježnim čovjekom s Himalaje. 

Na Bled je stigao i novi srbijanski premijer Miloš Vučević. Plenković je rekao da nije predviđen službeni bilateralni susret s njim te da ga još ne poznaje, ali se nada da će ga neformalno upoznati ako se susretnu.  Vučević je odbacio da je riječ o mitološkom biću s Himalaje i rekao da ta osoba „doista postoji” te da je s Plenkovićem razmijenio podatke o njemu.  „Naše obavještajne strukture će izaći s podacima kad bude potrebno”, rekao je srbijanski premijer i dodao da hrvatske službe znaju o kome je riječ. 

Otkrio je da je uhićeni porijeklom Srbin, no nije znao ima li hrvatsko državljanstvo.  Plenković je u izjavi nakon Vučevićeve rekao da mu srbijanski kolega „nije dao nikakve podatke”, pa ga pozvao da otkrije ime ako taj špijun doista postoji.  „Ne djeluje mi to ozbiljno sve skupa”, rekao je Plenković, pa usporedio situaciju s kultnim filmom 'Balkanski špijun' u kojem glavni lik paranoično vjeruje da je njegov podstanar obavještajac. 

VEZANI ČLANCI: 

Komentirajući prošlotjedni posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji, hrvatski premijer je rekao da su Francuzi tamo „imali očito svoj komercijalni interes”. Beograd i Pariz tom su prigodom potpisali sporazum o nabavci 12 borbenih zrakoplova Rafale.  Plenković je rekao da je Francuska tamo išla s želeći privući Srbiju Europi, ali je naišla na izjavu da će Beograd i dalje ostati neusuglašen s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, odnosno da neće uvesti sankcije Rusiji. 

"Ima puno tih napora Europske unije koji su u nekim elementima po našem sudu više 'wishful thinking' nego realnost”, kazao je premijer. Hrvatska smatra da u pristupu Srbije treba više realnosti i gledanja na stvari "onakvima kakve jesu".  Plenković, Vučević, albanski premijer Edi Rama i slovenski premijer Robert Golob govorit će u Bledu na popodnevnom panelu, pod moderiranjem slavnog novinara Alija Aslana.

>>> FOTO Ovo je 11 zastupnika koje plaćamo, a u Saboru nisu ni zucnuli

Beograd: Premijer Srbije Miloš Vučević predstavio akciju "Najbolja cena"
1/17

Komentara 13

MM
Marljivi mrav
18:33 02.09.2024.

Da bi potpalio vatru potrebna je iskra. Da to nije ipak ruski špiun?

MA
Maslac
20:05 02.09.2024.

M.G. ?

NS
nemanja.s
21:29 02.09.2024.

Šta se pravimo naivni. Špijunaža između država postoji i niko ne želi da prizna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije