Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi mandat čelnice EK

Plenković na kongresu EPP-a: 'Der Leyen nam je pomogla kad je najviše trebalo'

Congress of the European People's Party (EPP) in Bucharest
Foto: OCTAV GANEA/REUTERS
1/6
07.03.2024.
u 17:27

Plenković najavio nastavak potpore Ukrajini, pozvao na otvaranje pristupnih pregovora s BiH te na ulazak Rumunjske i Bugarske u Schengen.

Europski pučani potvrdili su danas na stranačkom kongresu u Bukureštu, na kojem su se okupili predstavnici 83 stranke iz 44 države, predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen za vodeću stranačku kandidatkinju na lipanjskim europskim izborima, premda se njezino ime neće pojaviti ni na jednoj izbornoj listi. Time je Ursula von der Leyen napravila važan korak prema osvajanju drugog mandata na čelu Europske komisije, čime bi se njemačka konzervativka, radoholičarka i nekadašnja štićenica Angele Merkel pridružila Joseu Manuelu Barrosu, Jacquesu Delorsu i Walteru Hallsteinu, jedinim čelnicima Europske komisije s dva mandata.

U EPP-u očekuju da će na lipanjskim izborima osvojiti najviše mandata u Europskom parlamentu, što bi im onda osiguralo najvažniji i najutjecajniji položaj, onaj na čelu Europske komisije, premda će o tome odlučivati čelnici zemalja članica na svom sastanku na vrhu koncem lipnja, a njihovu će odluku onda još morati potvrditi Europski parlament. Ideja vodećih kandidata predviđa da vodeći kandidat pobjedničke stranke koja je na izborima osvojila najviše mandata postane predsjednik Europske komisije, premda je Ursula von der Leyen 2019. postala predsjednica iako nije bila vodeća kandidatkinja EPP-a.

Protiv delegati Janšine stranke

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković samouvjereno je poručio u svom govoru da će i na sljedećem kongresu pučana ponovno nastupiti u ulozi hrvatskog premijera, uvjeren u pobjedu HDZ-a na skorim parlamentarnim izborima. "Ovo je treći put da pozivamo građane da obnove povjerenje u naš program, naše vrijednosti i naša postignuća", kazao je Plenković.

GALERIJA: Kongres Europske pučke stranke u Bukureštu

Congress of the European People's Party (EPP) in Bucharest
1/11

Dobar dio svog sedmominutnog govora na kongresu premijer Plenković posvetio je upravo dosadašnjoj šefici Europske komisije, za koju je kazao da je imala "velike odgovore na velike probleme" i da je Hrvatskoj pomogla "kada joj je pomoć najviše trebala", tijekom pandemije i nakon razornih potresa. Zahvalivši Ursuli von der Leyen i snažno podržavši njezin drugi mandat, premijer Plenković najavio je nastavak potpore Ukrajini, koja se bori protiv ruske agresije, "sve dok Ukrajina ne prevlada". Ponovno je pozvao i na otvaranje pristupnih pregovora s BiH, kao i na ulazak Rumunjske i Bugarske u Schengen, što je u Rumunjskoj iznimno bolno pitanje.

Potpora EPP-a Ursuli von der Leyen za još jedan mandat nikad nije bila upitna, unatoč brojnim kritikama koje na njezin račun dolaze ne samo iz suparničkih političkih skupina nego i iz EPP-a. Prije kongresa EPP-a podržala ju je i EPP-ova skupina u Europskom parlamentu, kao i najmoćnije i najmnogobrojnije delegacije EPP-a, osobito njemačka, s njezinom matičnom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), koja ju je formalno i predložila za vodeću kandidatkinju.

VEZANI ČLANCI: 

Francuski Republikanci među rijetkima su u EPP-u koji ne podržavaju vodeću kandidatkinju EPP-a smatrajući je kandidatkinjom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, i to zato što je Macron imao ključnu ulogu pri njezinu izboru za predsjednicu Komisije 2019. godine, a protiv su i delegati stranke bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše, koji nisu zadovoljni njezinim dosadašnjim radom na čelu Europske komisije, optužujući je za brojne pogrešne odluke, osobito na području poljoprivrede, zelene politike i gospodarstva.

Odnos pučana prema desnijima

Kako je najvažnija tema sljedećih izbora svakako rast ekstremne desnice, tako i budući odnos EPP-a prema grupacijama koje su desnije od pučana izaziva veliku pozornost i u Bukureštu. Tako se već dugo spominje mogućnost poslijeizborne suradnje pučana s Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), kojima je na čelu talijanska desničarka Giorgia Meloni, a jučer je utjecajni Antonio Tajani, šef talijanske diplomacije i čelnik stranke Forza Italia, na marginama kongresa pučana prvi objavio da Forza Italia želi da se Giorgia Meloni pridruži EPP-u kako bi "ojačala utjecaj Italije u Europskom parlamentu", podsjetivši pritom kako je nekadašnji čelnik i osnivač njegove stranke Silvio Berlusconi zamišljao da talijanski desni centar okupi sve talijanske desničarske stranke, pa tako i Braću Italije Giorgije Meloni, pa čak i neofašističku ligu Mattea Salvinija, koja je sada dio ekstremno desnog ID-a.

VIDEO: Robo-pas iz Velike Gorice može spašavati, snimati i ići na opasna mjesta, ali i biti prijatelj

 

 

 

Komentara 16

IZ
ivan.zorger
18:17 07.03.2024.

Heil der leyen je pomogla samo u fašizmu i poricanju temeljnih vrijednosti na kojima je zasnovana eu, od nacionalnih suvereniteta pa do ljudskih prava i sloboda

ZA
zagabria5
21:18 07.03.2024.

Sve ekipa koju nitko nije izabrao. Ursula nikada ne prelazi izborni prag u Njemačkoj. Po čemu je to demokracija a ono u Rusiji i Kini nije. Sve farsa

Avatar Sta
Sta
21:25 07.03.2024.

Skup globalista / sotonista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije