Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAZE DOSTUPNE OSOBLJU

Plenković o hakerskom napadu u bolnici: Hrvatska ne pristaje na ucjene kriminalaca

Zagreb: Andrej Plenković sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja dana Hrvatske obrtničke komore
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
02.07.2024.
u 13:53

Nema šanse da državne institucije budu ucijenjene na bilo koji način, sve službe analiziraju situaciju, poručio je

Premijer Andrej Plenković komentirao je hakerski napad na KBC Zagreb, nakon održane svečanosti povodom dana Hrvatske obrtničke komore, na Velesajmu u Zagrebu. Navodno se spominjala i otkupnina koju su hakeri tražili, no ranije je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao kako ne zna za to. Naime, na Twitter profilu HackManac objavljeno je da hakerska skupina LockBit 3.0 stoji iza napada na KBC Zagreb. Tvrde da su bolnicu napali zlonamjernim ransomware virusom, koji blokira pristup podacima ili sustavima, a zatim zahtijeva otkupninu kako bi se povratio pristup. Tu informaciju objavila je na svojemu blogu i sama hakerska grupa.

- Nema šanse da državne institucije budu ucijenjene na bilo koji način, sve službe analiziraju situaciju. Koliko mi je poznato, sve funkcionira normalno, sve baze podataka su u ovom trenutku dostupne liječnicima. Jesu li oni uspjeli uzeti neke podatke pa ih objaviti, to je neetički, ako to naprave, neće ništa dobiti od Hrvatske, Hrvatska ne pristaje na ucjene kriminalaca. Ne pregovramo se nekim tko krade podatke - poručio je Plenković. Osvrnuo se i na podatke o stopi inflacije za lipanj koja je iznosila 2,4 posto. 

- Stopa inflacije se ponovno smanjila, ovo je uz jednu malu iznimku 19 mjesec za redom da se smanjuje. Smatramo da smo našom politikom limitiranja određenih cijena i svim mjerama uspjeli okrenuti trendove, želimo da se trend smanjenja stope inflacije nastavi i dalje - poručio je. 

Premijer se osvrnuo i na nevrijeme u Bošnjacima, navodeći kako će Vlada pomoći onima koji su pretrpjeli štetu. Potom je komentirao i rezoluciju o genocidu u Jasenovcu koji je donijela Crna Gora. 

>> FOTO Pogledajte razorne posljedice nevremena u Bošnjacima: Uništeni krovovi, fasade, razbijeni prozori...

Zagreb: Andrej Plenković sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja dana Hrvatske obrtničke komore
1/51

- To je loš i nepotreban potez, osobito jer je Hrvatska bila vrlo konstruktivna u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, a ovaj potez prema nama šalje signal – a to je pitanje povjerenja i namjere - kazao je. Komentirao je i Zorana Milanovića i povratak šefa Kabineta Ureda predsjednika RH nakon što je godinu i pol proveo u privatnom sektoru.  

- Više me zasmetalo što je u središtu javnosti bilo da smo za jednu stepenicu digli dužnost glasnogovorniku Vlade, a ovo nitko nije komentirao. Radiš u privatnom sektoru, a onda se vraćaš na funkciju. To je na vama da komentirate, a ne na meni - kazao je. 

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 5

TM
trade_mark
14:20 02.07.2024.

kriminalci ne pristaju na ucjene kriminalaca. dogovor bi bio uredu (fifti-fifti), ali ucjene - ne!

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:49 02.07.2024.

Pa vi podržavajte zaraćene strane

LL
lijepa_li si
14:06 02.07.2024.

lopovi i lupeži su nam ukrali arhive, umjetnine, nekretnine, pokretnine! samo jako i dosljedno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije