Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRATIO SE MEDIJIMA

Plenković o razgovoru s Anušićem: 'Sada je sve razriješeno, ima više informacija'

Zagreb: Premijer Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice šireg Predsjedništva stranke
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
17.10.2023.
u 18:01

O novom Zakonu o izbornim jedinicama ističe kako nije konceptualno ništa novo, nego prilagodna postojećeg sustava.

Po završetku sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a, koja je počela oko 15.30 sati, medijima se obratio premijer Andrej Plenković. Osvrnuo se na današnju raspravu o Zakonu o izbornim jedinicama te ju nazvao nepotrebnom. Navodi kako je do toga došlo zbog "kaprica predsjednika Republike". 

"Kada smo u lipnju usvajali Zakon o osobnoj asistenciji, ovaj je odmah potpisao Zakon, nije čekao osmi dan. Kada se hoće, može se. Kad se kapricira i hoće napraviti trošak Saboru, onda se namjerno opstruira. Ponovno danas oporbe praktički nema, potpuno nezainteresirani. Sve je to napravljeno da bi se činila šteta i trošio novac poreznih obveznika bez veze. Zakon će se izglasati i izbori će biti po novom Zakonu", rekao je Plenković. 

VEZANI ČLANCI:

O novom Zakonu o izbornim jedinicama ističe kako nije konceptualno ništa novo, nego prilagodna postojećeg sustava.

Plenković je govorio o afričkoj svinjskoj kugi te istaknuo: "Iskoristit ću ovu prigodnu s obzirom da jedna manja skupina politički nekreativnih stranaka traži bilo koju temu. Sve teme kojima se bave su stjecaj okolnosti, kao i afrička svinjska kuga. Oni bi na tome parazitirali i možda profitirali, ali neće. Stav Vlade i naših ljudi na razini županiji je identičan. U vrijeme COVID-a bila je eksplozija dezinformacija, slično je sada". 

"Ponavljam za svinjogojce, za sve kojima je teško sada. Broj jedan, ne postoji cjepivo. Da postoji, država bi ga nabavila. Ne postoji lijek. Jedini način poznat u svijetu kako se boriti je da se poduzimaju mjere prostornog ograničenja ili eutanazija. Do sada je eutanazirano nešto više od 26 tisuća svinja, to predstavlja manje od 2,5 posto ukupnog fonda u Hrvatskog", dodao je. 

VEZANI ČLANCI:

"Naš napor je iskren. Nije Vlada donijela afričku svinjsku kugu. Za razliku od nas, drugi bi htjeli na tome parazitirati. Mi ćemo, kao i uvijek, se zalagati za objektivni pristup i istinu. Nema cjepiva, nema lijeka, jedini način su mjere", rekao je te istaknuo kako ministrica Marija Vučković ima njegovu podršku. 

"Vidim da ovi opet skupljaju potpise. Tako su ih skupljali za Grlića, trećina oporbe danas nije uopće došla na glasovanje. Grlić je potvrđen, Marija će dobiti još uvjerljiviju potporu zato što radi dan noć zajedno sa svojim timom i ostalima", istaknuo je premijer. 

Govoreći o požaru u Osijeku, kaže kako je Vlada pratila cijelu akciju. Također, zahvalio je vatrogascima koji su, kaže, požrtvovno radili. "Vladi je najviše u interesu da se situacija razriješi", naveo je. 

VEZANI ČLANCI:

Plenković je odgovorio na pitanje je li razgovarao s Ivanom Anušićem o njegovim izjavama za medije. Podsjetimo, zamjenik čelnika HDZ-a i osječko-baranjski župan Anušić za Večernji list je poručio kako šef HEP-a Frane Barbarić ''nanosi štetu HDZ-u''.  

"On je danas govorio o afričkoj svinjskoj kugi i posljedicama požara, što se tiče plenarnoga. Što se tiče sastanka nas dvojice, ponovio sam mu da postoje neke stvari koje su se događale na sjednicama Predsjedništva na kojima nije bio. Zbog toga je vjerojatno, u kontekstu manjka informacija, odgovorio kako je odgovorio. Sada je sve razriješeno", kazao je Plenković te dodao kako Anušić sada ima više informacija nego što je imao ranije. 

Plenković kaže kako treba osuditi napad Hamasa na Izrael. "Izrael ima pravo na samoobranu, ali mora voditi računa o normama. Mi želimo da se izbjegne potencijalna regionalna eskalacija", kazao je. 

S obzirom na to da je na konferenciji za medije dosta kašljao, novinari su ga upitali ima li problema sa zdravljem. "Imam neku virozu, nadam se da nije ništa strašno. Nije COVID, testirao sam se, ali nekakva prehlada me ulovila. Možda previše trčim okolo, a nismo više tako mladi", odgovorio je.

VIDEO Milanović se osvrnuo na izborni zakon pa komentirao kritike Plenkovića: 'Ne može. Gubi se, makni se'

Komentara 14

OK
OkošBokoš
18:22 17.10.2023.

Jednom sam glasao za tebe i nikad više

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
18:09 17.10.2023.

Pretpostavljam da su uštede i glavni razlog zašto imamo više birača nego stanovnika i to što je u biračkim popisima sad već valjda i 600 tisuća lažnih birača. Zbog novaca, ne zbog krađe izbora.

NO
Nordik
18:12 17.10.2023.

HDZ je od veljače radio na frankeštajnskom izbornom zakonu i nakraju jadni Zoka kriv. Ustavnih preporuka se naravno nisu pridržavali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije