predsjednik vlade

Plenković: Nisam čuo da se govorilo kad je netko SDP-ov sin. Već je prozirno da se HDZ-u to priljepljuje

Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 20 godina Hrvatske zajednice županija u Opatiji
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.04.2023.
u 12:41

Predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je o problemima u zdravstvu te slučaju fotografije dviju pacijentica smještenih na istom ležaju u Općoj bolnici 'dr. Ivo Pedišić' Sisak kao i slučaju snimke koja je objavljena u medijima, a koja prikazuje mrtva tijela kako leže na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 20 godina Hrvatske zajednice županija u Opatiji. Premijer je potom odgovarao na pitanja novinara. "Novi paket poreznog rasterećenja donijet će se tijekom jeseni, a cilj je da se građanima poveća neto primanje. Za to ćemo pričekati neko vrijeme, radimo na tome. Traži se smjer da se povećaju plaće onima koji imaju manja primanja", kazao je. 

Plenković je komentirao fotografije dviju pacijentica smještenih na istom ležaju u Općoj bolnici "dr. Ivo Pedišić“ Sisak kao i slučaj snimke koja je objavljenima u medijima, a koja prikazuje mrtva tijela kako leže na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

"U vezi s ovim što se dogodilo u Sisku, ministar je reagirao, to je krajnje neuobičajeno. Onaj tko je to učinio sigurno će za to odgovarati, mislim da to nije bilo smišljeno, to se nije smjelo dogoditi. Ovo što se tiče bolnice Sveti Duh, to je pitanje za Grad Zagreb i Možemo. Tu očekujem od Ministarstva da zatraži očitovanje", kazao je. 

"Hrvatska izdvaja jako puno sredstava za zdravstvo, imamo mnogo bolnica. Ova dva slučaja, nadam se da su iznimke. Žao mi je što se to dogodilo", kazao je. Nije to nešto što se stalno događa, dodao je.

Na pitanje o istrazi protiv Filipa Mihalića iz Varaždina, sina bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika, zbog sumnjivih milijunskih poslova s krivotvorenim testovima na koronu, o čemu je pisao 24sata, Plenković je rekao: "Ne znam, ovdje u Rijeci bio je slučaj sortirnice i SDP-ovih članova, pa nisam čuo da se govorilo SDP-ov sin. Nikad nisam čuo za tog čovjeka".

"Pitajte nekoga tko o tome više zna. Postaje već prozirno da se HDZ-u priljepljuju ovakve stvari. Već mi je dosta toga. Stalno ubacivanje da je uvijek netko HDZ-ov, to već lagano doživljavam kao kompleks nakon 31% podrške", dodao je.

Govoreći o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama, premjer je rekao kako vidi "veliko uzbuđenje među političkim strankama" te svi o tome govore, "kao da su izbori sutra". "Do izbora ima više od godinu dana, prema tome imamo dovoljno vremena", dodao je.

U zakonu će, rekao je, doći će do modifikacija postojećeg sustava tako da će "specifična težina svakog izabranog zastupnika u Saboru imati iza sebe jednak broj birača, plus-minus 5 posto".

Parlamentarni izbori, odgovorio je na pitanje novinara, "sto posto" neće biti ove godine, ali nije konkretno odgovorio hoće li se možda parlamentarni i izbori za Europski parlament iduće godine održati zajedno, o čemu se spekulira u javnosti. "Ne znam što se spominje", rekao je.

Novinari su ga pitali i radi li DORH i glavna državna odvjetnica dobro svoj posao, a premijer je kazao kako oni svoj posao rade sukladno zakonu te ocijenio "da je previše uzbuđenja u hrvatskoj oporbi" i ponovno naglasio da HDZ ne utječe na rad DORH-a i Uskoka.

"Mislim da mi ne moramo nešto posebno dokazivati o tome koliko insistiramo na neovisnosti pravosudnih tijela, osobito na neovisnom i nepristranom radu DORH-a i Uskoka. U konačnici - nije možda na meni da radim taj marketing - ako pogledate sve slučajeve u našem mandatu onda bi samo slijepac mogao tvrditi da HDZ ima nekakav upliv na rad DORH-a, ili ne daj bože da utječe na neke procese", rekao je.

Takve teze nazvao je smiješnima rekavši kako konkretni slučajevi, rad na "visokoprofilnim slučajevima", dokazuju da je DORH  neovisan.

"Prema tome, oporba je valjda zatečena činjenicom da je HDZ za to da se održi sjednica odbora za pravosuđe na kojem bi državna odvjetnica pojasnila okolnosti ostavke bivše ravnateljica Uskoka, pa sad ne znaju što će", zaključio je.

Video: Beroš o fotografiji dviju pacijentica u istom krevetu: "Zgrozila me, bilo je slobodnih kreveta"

 

Komentara 22

BE
Beba
13:19 28.04.2023.

Imam 66 godina, dakle bio sam u puno bolnica. U Zagrebu je postupanje prema oboljelima, (bili stari ljudi, bili ratni ili civilni invalidi), korektno i humano. Gotovo u svakoj zagrebačkoj bolnici sam bio , jer sam RVI. Također sam bioo u varaždinskoj bolnici zbog sina. Nemam primjedbi. U ratu sam bio, što zbog sebe, što zbog svojih ljudi, u Brodu na Savi, (Slavonskom brodu), i u Gospiću. Specifične situacije , rat, ali humanost na prvom mjestu. U Sisku sam bio na hitnoj, pa kod traumatologa, pa rentgenologa, pa urologa, i nigdje se nisam osjećao kao čovjek. Ta bolnica je šinteraj, što pokazuju i ove dvije starice u jednom krevetu, od kojih je jedna već i umrla. Zašto? Sada će se osnovati povjerenstvo koje će naći onoliko izgovora koliko je potrebno da nitko ne bi odgovarao. (Da ne bi bilo nejasnoća, u Sisku nisam bio u ratu, nego 2019.)

GA
galico
14:54 28.04.2023.

Pa kada nije bilo nikakvog SDPovog sina već se u slučaju sortirnica vjerojatno radi o Obersnelu Nije bilo nikakvog sina i govorilo se da je uključena određena garnitura SDPovaca..

Avatar olala04
olala04
14:12 28.04.2023.

Sisačka bolnica poznata po nemaru za pacijente.Neljubazno osoblje (čast izuzetcima) ali generalno tu se treba sve stubokom mjenjati.Ovo je sramotno i jadno.Svi ti dr. i sestre i ostalo osoblje će jednog dana ostarjeti i dao Bog da vide kako su oni ne humani bili pa da im se vrati.Karma je vražja stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije