BANSKI DVORI

Plenković: Nedopustivo je da je toliki broj navijača išao napasti hrvatsku policiju

Plenković na izvanrednoj konferenciji nakon rezultata analize Europske komisije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
23.05.2022.
u 13:12

Europska komisija objavila je kako Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža nakon što su proteklih godina omjeri duga znatno pali i nastavljaju snažno padati

Premijer Andrej Plenković sazvao je konferenciju za medije nakon što je Europska komisija objavila kako Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža nakon što su proteklih godina omjeri duga znatno pali i nastavljaju snažno padati. 

– Bitno je da razumijemo da EU nastoji zbog trajanja pandemije COVID-19 povezati izlazak iz krize zbog koronavirusa s novom situacijom nakon brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Što se tiče Hrvatske i fiskalne politike, želim kazati nekoliko bitnih stvari. Mi smo u ovom nacionalnom djelovanju za ublažavanje s rastom cijena i energenata već donijeli naš plan i program vrijedan pet milijardi kuna koji je imao cilj ublažiti udar na građane i gospodarstvo zbog rasta cijena energenata. EU kaže da je bitno da se državama članicama omogući da pomognu građanima. To smo mi već napravili. Treba se u pogledu energetskoga paketa koncentrirati na obnovljive izbore energije i povećanje energetske učinkovitosti. Svaka država mora pronaći prostor kako da iznađe sredstva da bi se pomoglo građanima – rekao je Plenković. 

– Komisija je utvrdila da Hrvatska nema više makroekonomskih neravnoteža. U toj kategoriji samo je Irska išla korak naprijed s Hrvatskom – rekao je Plenković. 

– Svemu ovome što radimo pridonijela je provedba naše strategije za uvođenje eura. To je sidro za analitičare. Ta ocjena stanja hrvatske ekonomije, Hrvatske koja je stabilna, pokazala je otpornost gospodarstva. Zbog toga imamo ovakvu ocjenu komisije danas. Ulazak u europodručje dodatno će osnažiti međunarodnu poziciju Hrvatske – kaže Plenković. 

Upitan je je li pravo vrijeme za uvođenje eura. 

– Uvođenje eura obaveza je Hrvatske iz sporazuma o pristupanju. Sada će krenuti intenzivna kampanja za građane, smatramo da će članstvo u euru biti veliki plus za Hrvatsku. Poboljšat ćemo svoj investicijski rejting, imati manje kamate za zaduživanje države, to znači manje kamate za poduzetnike, građane... – rekao je Plenković. 

Je li na stolu uvođenje novog paketa za građane zbog inflacije? 

– Mi smo reagirali jako dobro po svim poljima. Vidjet ćemo što možemo napraviti u vezi s cijenama naftnih derivata. Učinit ćemo daljnje iskorake kako bi se smanjio udar na standard građana. Kad budemo spremni, intervenirat ćemo ponovno, a to će biti na korist naših građana – rekao je Plenković. 

Plenković na izvanrednoj konferenciji nakon rezultata analize Europske komisije
1/26

Porezno rasterećenje plaća? 

– Ako je netko napravio porezno rasterećenje, onda smo to mi. Ovaj rebalans išao je u smjeru podrške hrvatskoj ekonomiji i građanima – rekao je. 

Upitan je i o neredima na autocesti. 

– Osuđujem svako nasilje, naročito nasilje nad pripadnicima hrvatske policije. Ovaj događaj na autocesti grozan je događaj, toliki broj navijača koji su išli napasti pripadnike hrvatske policije... To je nedopustivo. Istraga će rasvijetliti kako je do toga došlo. Protivimo se bilo kakvom nasilju, a naročito na sportskim natjecanjima. To je puno širi fenomen, postoje brojne konvencije koje nastoje da se pravnim aktima prevenira ovakvo nasilje, a onda i kaznenom politikom da se kazne oni koji vrše to nasilje. Ovaj slučaj bio je specifičan i krajnje neuobičajen. Nije mi poznato da je bilo ovakvog velikog nasilja kao što se to dogodilo u subotu navečer – rekao je Plenković.

Na komentar bivšeg splitskog gradonačelnika Ivice Puljka koji kao sukrivca vidi i „stranku osuđenu za korupciju koja kontrolira nogometni savez”, premijer je ustvrdio da "netko tko štiti divljaka" koji je prijetio urednici Slobodne Dalmacije "sada optužuje drugoga".

Ključne riječi

Komentara 49

Avatar Asterix
Asterix
13:39 23.05.2022.

Ukidaj isti tren trošarine na gorivo. Ne radi se samo o cijeni goriva nego o svemu što ono vuće za sobom. Dolaze i turisti koji će možda zaobilaziti jug radi visoke cijene goriva i skupe cestarine. Zar vam nije dovoljno koliko su se povećali prihodi od PDV-a na račun veće osnovice.

AF
AfganistanskiHrvat
14:07 23.05.2022.

Nedopustivo je kako tajne službe nisu pročešljale suce i tzv. Ustavne suce.

BI
Binkić
14:12 23.05.2022.

Pa tko ti je odabrao ministra policije???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije