Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Vladin prioritet"

Plenković: U Slavoniju u sedam godina uloženo tri milijarde eura

Jakšić: Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 17. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/7
05.07.2024.
u 15:12

Premijer je na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Jakšiću kod Požege najavio pomoć u nedavnom nevremenu stradalim Bošnjacima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je na današnjoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Jakšiću kod Požege kako je u proteklih sedam godina u tu regiju uloženo tri milijarde eura te kako njezin razvoj i u trećem mandatu ostaje prioritet Vlade.
Rekapitulirajući dosadašnja ulaganja u svaku od pet slavonskih županija, on je istaknuo kako je u projekte u Osječko-baranjskoj županiji uloženo 1,05 milijardi eura, u Vukovarsko-srijemskoj 642 milijuna eura, u Brodsko-posavskoj 344 milijuna, u Virovitičko-podravskoj 321 milijuna te u Požeško-slavonskoj 250 milijuna eura.

Uz to, tu su i zajednički projekti koji idu kroz više županija, a u takve je uloženo dodatnih 310 milijuna eura. U odnosu na 2016. godinu, danas je, prema njegovim riječima, u Slavoniji zaposleno 26500 ljudi više.
Izvoz je udvostručen te je u 2023. godini iznosio 2,5 milijarde eura, a za 54 posto je povećana vrijednost investicija.
- Kao što i mi kao država lovimo korak s onima koji su razvijeniji i napredniji u Europskoj uniji, tako se kroz ovo prioritetno ispunjavanje velikih investicija u slavonske županije nastoji učiniti taj iskorak da ih što više dižemo u pogledu razvijenosti - naglasio je Plenković.
Na sjednici je uručena odluka o izgradnji i sufinaciranju objekta novog regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji će se graditi u Požegi, što je izdvojeno kao jedan od dobrih primjera. Drugi je to takav objekt u Slavoniji nakon onog u poduzetničkoj zoni u Nemetinu kod Osijeka.
Novi distribucijski centar imat će kapacitet oko 3.000 tona, a sadržavat će šest komora s ULO (Ultra Low Oxygen) rashladnim sustavom, skladišni prostor te dio za pakiranje i distribuciju. Predviđeni završetak izgradnje objekta je do kraja lipnja 2026. godine.
Jedna od tema bila je i pomoć u nedavnom nevremenu stradalim Bošnjacima kod Županje. Plenković je podsjetio kako je slavonske županije u proteklom razdoblju pogodilo puno vremenskih nepogoda, a Vlada im je u svim tim situacijama pomagala, što će činiti i dalje.

Što prije županijska poverenstva za procjenu šteta dostave brojke, to će se novac prije moći usmjeriti onima kojima je najpotrebniji, osobito kada je riječ o stambenim i gospodarskim objektima te usjevima.
- Čim se utvrdi popis šteta, Vlada će posebnim odlukama i financijski pomoći da se obnove krovovi ljudima čije su kuće nastradale. Spremni smo odmah reagirati - poručio je premijer.
Podsjetio je i na afričku svinjsku kugu. - To je bio ozbiljan problem, ali smo ga riješili kako treba - rekao je Plenković i zahvalio svim službama koje su sudjelovale u akciji suzbijanja bolesti.
Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede prošle je godine za sanaciju šteta uzrokovanih različitim elementarnim nepogodama osiguralo oko 25 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Moodleen
Moodleen
17:47 05.07.2024.

A kolko je stotina milijardi istovremeno uloženo u tvoju dalmaciju, druže plenkoševiću? Za svaki metar ceste u Hrvatskoj desetak kilometara tunela, mostova i autoputeva u rodni kraj 90 % članova "hrvatske" vlade!

ČU
Čubi
17:30 05.07.2024.

Ako bi se hrvatska podijelila u tri regije što bi bilo bolje od županija svaka regija bi trebala dobiti 10 milijardi u godini dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije