dan antifašističke borbe

Plenković uputio čestitku: Odajemo počast hrabrim hrvatskim antifašistima

Zagreb: Nogometna utakmica povodom 35. obljetnice osnutka HDZ-a
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
22.06.2024.
u 11:33

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković čestitao je u subotu Dan fašističke borbe istaknuvši kako su hrvatski antifašisti 22. lipnja 1941. hrabro ustali i svrstali Hrvatsku među zemlje pobjednice Drugom svjetskom ratu.

"Čestitam Dan antifašističke borbe! Danas se prisjećamo 1. antifašističke postrojbe u Hrvatskoj, 22. lipnja 1941. Odajemo počast hrvatskim antifašistima koji su su hrabro ustali protiv nacističkog i fašističkog režima u Europi, a Hrvatsku svrstali među zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu", napisao je Plenković putem društvene platforme "X", bivšeg Twittera.

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe koja simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma. 

Osnivanje odreda, čiji su zapovjednici bili Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, simbolizira početak organiziranog otpora u Hrvatskoj protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Antifašistički ustanak, koji je započeo u Sisku, postupno se širio cijelom Hrvatskom, a više od 500.000 hrvatskih građana aktivno je sudjelovalo u narodnooslobodilačkoj borbi, dajući svoj doprinos pobjedi nad fašizmom.

>>> FOTO Plenković u Splitu primio posebnu povelju, nije mogao sakriti osmijeh s lica

Zagreb: Nogometna utakmica povodom 35. obljetnice osnutka HDZ-a
1/13

Komentara 2

EB
EBERT
13:28 22.06.2024.

To moze izjaviti covjek koji je veliki Evropljanin. Svaka vam cast Gosp. Plenkovic. VI ste na pravom putu i to vam zahvaljujemo . U takvu Drzavu sa tako vodecim Premjerom mozemo imati povjerenje.

GO
goran2hr
22:07 22.06.2024.

Šteta samo što nije spomenuo i druga Kardelja. Valjda je i on imao nekih zasluga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije