Razbojstvo u banci

Pljačkaš je labilnija osoba koja vrlo lako popuca pod pritiskom

\'pljackas01_nnn_crn_221210\'
Foto: MUP
1/5
23.12.2010.
u 23:00

Izuzete su snimke i s okolnih poslovnih zgrada te s okretišta tramvaja u Dubravi.

Muškarac koji je u srijedu ujutro opljačkao poslovnicu Volksbanke u zagrebačkoj Dubravi te ubio Damira Klapšeca (49), zaštitara Sokola Marića, ispalivši u njega dva hica, najvjerojatnije, prema prosudbama policije, nije "profesionalni" pljačkaš te je nedjelo počinio jednostavno zato što je izgubio kontrolu nad situacijom u kojoj se našao. Smatraju da je riječ o labilnoj osobi koja pod pritiskom lako "popuca".

Dvije kaznene prijave
Pošto je policija objavila snimke nadzornih kamera na kojima se jasno raspoznaje razbojnikov lik, zamolivši građane za pomoć u njegovu prepoznavanju, telefonom i putem internetske pošte javilo se, kažu, više građana s informacijama o krvavoj pljački u Volksbanci.

– Nećemo stati sve dok ne nađemo ubojicu, a svakom sumnjivcu kucamo na kućna vrata – poručila je u četvrtak Jelena Bikić, glasnogovornica PU zagrebačke. Još je jednom zamolila građane da policiji pomognu korisnim informacijama.

– Policija provjerava svaku informaciju i svaki trag. Svim građanima koji nam se jave telefonski, putem internetske pošte, jamčimo anonimnost – dodala je J. Bikić.

Kako doznajemo, osim nadzornih kamera banke, pljačkaša su snimile i kamere obližnjih poslovnih objekata te one na obližnjem ZET-ovu okretištu tramvaja u Dubravi. Čekaju ga kaznene prijave za razbojstvo banke te za teško ubojstvo zaštitara iz koristoljublja.

Klapšec je deveta žrtva oružanih razbojstava u posljednjih pet godina u novčarskim ustanovama, a ceh zaštitara i dalje bespomoćno upozorava da su zaštitari, bez obzira na Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju gotovim novcem iz 2005. godine, donesenim poslije krvave pljačke Finine poslovnice u Zvonimirovoj ulici u kojoj su ubijena dvojica njihovih kolega, zapravo glineni golubovi.

– Ima nekih poslovnica u kojima čak nije ni predviđeno mjesto na kojem bi trebao stajati zaštitar – kaže Miomir Jačimović iz Republičkoga sindikata radnika Hrvatske. Dodao je kako banke ne ulažu dovoljno u tehničku zaštitu svojih prostorija te osoba koje u njima borave, bilo da su zaposlenici ili klijenti.

– Banke se nadaju da će uspjeti smanjiti i ovaj minimum uvjeta tehničke zaštite jer im tada neće trebati zaštitari pa će time smanjiti trošak svog poslovanja – kazao je M. Jačimović.

U Hrvatskoj udruzi banaka danas nisu željeli komentirati trenutačnu sigurnosnu situaciju u bankama jer, tvrde, nisu mjerodavni za donošenje zakona kojim se ovo pitanje regulira.

Sadašnji Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju gotovim novcem propisuje da se novčarske ustanove štite protuprovalnim sustavom s centraliziranom dojavom i nadzorom alarma, protuprepadnim sustavom, neprekidnim videonadzorom s mogućnošću pohranjivanja snimljenih videozapisa te tjelesnom zaštitom.

Praksa je drugo
No zakon je jedno, a praksa drugo pa zbog toga samo rijetke ustanove ispunjavaju sve uvjete za poslovanje gotovim novcem. Rolo-vrata koja se u rizičnim situacijama blokiraju, primjerice, ima ugrađeno samo nekoliko poslovnica banaka u Zagrebu.

– Treba jasno propisati i materijale kojim će biti obložen prostor u kojem se barata novcem. Moraju biti neprobojni – kazao je Jačimović te dodao da bi sve novčarske ustanove na ulaznim vratima trebale imati i obvezan detektor metala.

Komentara 40

OB
-obrisani-
07:20 24.12.2010.

Savjet Policiji : Objavite motivirajući oglas u svezi dojave,kao npr,: Novčana nagrada, Vjerujem da rezultati ne bi izostali,a ovako ,za badava - nema smisla-svi žive od novca Hebrang

LU
lucky83
09:38 24.12.2010.

Jako mi je žao što na ovaj način stradaju nedužni ljudi..I žao mi je što je \"država\" dovela neke ljude na prosjački štap da moraju brinuti za svoju egzistenciju na ovakav način..

OB
-obrisani-
04:14 27.12.2010.

a i ne šepam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije