Akademici protiv Orepića

Pobuna Zadrana protiv Orepićeve centralizacije u Zagrebu i Splitu

Vlaho Orepić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
28.04.2016.
u 12:20

Povod za oštar istup Senata i pisanje Deklaracije je taj što Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) predviđa ukidanje županijskih policijskih uprava, njih 20, koje će se spojiti u četiri velike uprave i Grad Zagreb

Senat Sveučilišta u Zadru, znanstvene i  visokoobrazovne ustanove koju je osnovao Sabor,  donio je Deklaraciju o pravnom i funkcionalnom položaju Zadra kao regionalnog središta.  

Senat Sveučilišta smata da je posljednjih godina došlo  je do teritorijalnog ustroja mnogih državnih i javnih  ustanova i službi u kojemu je Zadar podređen Splitu  odnosno takozvanim regionalnim područnim uredima. Senat je na svojoj sjednici, među ostalim potsjetio da je  do sada takav loš preustroj proveden u poreznom i  carinskom sustavu, Hrvatskoj pošti, Hrvatskom zavodu  za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za  mirovinsko osiguranje, Hrvatskim šumama, Hrvatskim  vodama i slično.  

Povod za oštar istup Senata i pisanje Deklaracije je taj  što Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) predviđa  ukidanje županijskih policijskih uprava, njih 20, koje će  se spojiti u četiri velike uprave i Grad Zagreb. Čini se da je MOST-ov ministar policije Vlaho Orepić  svojom najavom ukidanja županijskih policijskih uprava  prelio čašu i izazvao srdžbu zadarskih intelektualaca.  Senat Sveučilišta u Zadru smatra da, povodom najave  ukidanja županijskih policijskih uprava, „nije uvaženo  argumentirano kritičko mišljenje cjelokupne akademske  zajednice koja se bavi proučavanjem različitih motrišta  prostorne organizacije i upravno-teritorijalnog ustroja  Hrvatske“.

Štoviše, smatraju da se pritom ne provode niti  demokratske procedure niti se uvažavaju stavovi stanovništva. Zadrani su nezadovoljni jer se na takav način u Hrvatskoj stvaraju regionalni centri po uzoru na jugoslavenski koncept.

„Držimo da Zadar treba ostati prvorazredno regionalno središte, bez obzira na moguće promjene  upravno-teritorijalnog ustroja države kao i prostorni  preustroj državnih i javnih ustanova i službi. Zadar i sva  druga hrvatska istaknuta regionalna središta trebaju  hijerarhijski biti izravno podređena samo  predstavničkoj, izvršnoj, zakonodavnoj i sudbenoj vlasti  te upravama nacionalnih ustanova i službi sa sjedištem  u glavnom gradu države. To je jedino logično i  opravdano, a s time i racionalno rješenje“, piše u  Deklaraciji.

Zadrani, kako piše u Deklaraciji, očekuju  znanstveno elaboriran i u praksi provediv prostorni  koncept održivoga, pametnog i uključivog društveno - gospodarskog razvoja koji podrazumijeva upravni okvir  u kojem će u Zadru biti vraćena područna sjedišta svih  tijela, ustanova i službi relevantnih za donošenje i  provedbu odluka koje se neposredno odnose na život  građana koji svojim svakidašnjim životom te radnim,  obrazovnim, kulturnim, sportskim i drugim funkcijama  tom gradu gravitiraju. Zadar je, piše u Deklaraciji, istaknuto društveno i  gospodarsko hrvatsko urbano središte koje u  kontinuitetu već više od dvije tisuće godina funkcionira  kao mjesto okupljanja različitih ekonomskih, političkih,  kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, vjerskih i drugih  društvenih aktivnosti s osobitim naglaskom na  komplementaran razvitak koji obuhvaća i prožima  morski, otočni, priobalni i zaobalni dio središnjega  dijela hrvatskog Jadrana.  

Zadar je, potsjeća Senat Sveučilišta, više od tisuću  godina, do pripajanja Italiji 1920., bio je upravno  sjedište južnoga dijela hrvatskoga primorskog prostora.  Od stjecanja hrvatske neovisnosti Zadar se afirmirao  kao regionalno središte koje okuplja najveći dio  sjevernodalmatinskog te južni dio ličkoga i krbavskog  prostora, uglavnom obuhvaćenog granicama Zadarske  županije. Po broju stanovnika grad Zadar je peto urbano naselje u Hrvatskoj, jedno od rijetkih koje  ostvaruje pozitivne demografske trendove.  

„Na polju brodarstva, ribarstva i marikulture ostvaruje  međunarodno prepoznata i valorizirana postignuća  koja su u tim djelatnostima vodeća u cijeloj državi, dok  na području turizma, prometa i industrije visokih  tehnologija postiže, unatoč gospodarskoj krizi, zapažene rezultate“.

Usto, Senat naglašava kako se zadarska sveučilišna  zajednica etablirala kao akademska ustanova visokih  standarda, s brojnim vrijednim i u svijetu priznatim  rezultatima znanstvenoga i nastavnog rada,  obnavljajući tradiciju najstarijega hrvatskoga  sveučilišta osnovanog 1396.,  „Sve to čini Zadar jednim od generatora policentričnog razvitka cijele Hrvatske“, poručili su članovi Senata  Sveučilišta u Zadru.

>> Za 6000 policajaca plaće veće oko 200 kuna

Komentara 13

BO
borac2525
12:48 28.04.2016.

Nije rijec o uhljebima, ovdje se jasno iznijelo stajaliste o vaznosti zadarske regije i njezinog znacaja, sve pohvale inicijativi

Avatar Sandokan
Sandokan
13:25 28.04.2016.

Nekako mi se čini da je Orepićevo provođenja mjera osiguranja prilikom posjete visokog gosta iz Turske bilo čisto volontersko pretjerivanje sa ciljem da se dotičnom ministru "ispegla" ugled. Ispalo je sasvim kontra jer se je netko u zapovjednom lancu prilikom provođenja mjera zaštite gosta napravio bedast i funkcionirao po načelu "veži konja gdje ti gazda kaže". Time se izazvao totalni kontraefekt i "cijeli" Zagreb se sada opravdano ljuti na Orepića i u stvari ispalo je sve naopako. Naši MUP-ovci, bez obzira što sam i sam na njih nekada ljut, imaju puno "utakmica u nogama" i organizacija i odrađivanje zaštite visokog gosta za njih je u stvari "mačiji kašalj", a posebno se to odnosi na "plavce" u automobilima i na motociklima koji na žmirečki i potpuno sinhronizirano sa upravljanjem prometa na raskrižjima mogu kolonu službenih vozila dovesti na koju god točku u Zagrebu, a da zastoji nas građana budu minimalni.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
14:12 28.04.2016.

Osnovni smisao reformi policije je u boljem mjeru uposlenika u policiji tako da više policajaca radi na policijskim poslovima a manje na uredskim. Policijske uprave generiraju i jedan veliki dio službenika koji ne idu na teren i dobro je daa se takvo stanje preispita. Ovo što gospoda iz Zadra govore je suprotno idejama reformi Domovinske koalicije koja je u Zadru premoćno osvojila vlast. Sada gospoda iz Zadra čitaju bukvicu Karamarku i Petrovu preko leđa Orepića i stvarno rade za uhljebe koji se ne bi digli i išli po terenu . Informatizacijom prestaje potreba za određenim poslovima i kadrovima, građani će moći dobiti razne potvrde a da i ne odu u policiju, ovo što traže Zadrani je korak nazad za vrlo sitne interese i politički populizam lokalnog interesno povezanog vodstva koje je i sam, Karamarko oglasio da ih ne želi vidjeti u predsjedništvu HDZ-a. I sada i Karamarku podvaljuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije