DUBOKO U ŠUMAMA...

Pod budnim okom misterioznih dronova: Evo kako Ukrajinci vježbaju u Njemačkoj, neprijatelji im ni tu ne daju mira

A Ukrainian serviceman launches a reconnaissance drone for flying over positions of Russian troops in Zaporizhzhia
Foto: Stringer/REUTERS
1/8
17.07.2024.
u 08:51

Jeftini dronovi mijenjaju stanje na bojišnici u Ukrajini, a također igraju veliku ulogu u obuci.

Čak ni duboko u šumama ruralne Njemačke, ukrajinski regruti nisu sigurni od radoznalih leća potencijalnih neprijateljskih dronova. Na tajnoj lokaciji izvan njemačke prijestolnice, stotine ukrajinskih vojnika prolaze kroz šestotjedni ubrzani tečaj koji pokriva osnove rovovskog ratovanja i borbi u urbanim sredinama. Dok treniraju, neidentificirane bespilotne letjelice redovito zuje iznad krošnji drveća.

Njemačka vojska - koja sumnja tko šalje te dronove - ima odgovor: Umjesto da interveniraju, Ukrajincima je rečeno da uključe moguće neprijateljske bespilotne letjelice u svoju obuku kao pripremu za prve linije istočne Ukrajine, gdje će se suočiti s ruskim dronovima koji ih pokušavaju ubiti. "Pretpostavljamo da barem neki od tih dronova imaju neprijateljske namjere", rekao je potpukovnik Roland Bösker za Politico dok je prolazio kroz gusto pošumljeno područje za obuku.

Ometanje dronova nije lako. "Tehnički je nemoguće blokirati sve frekvencije koje se mogu koristiti za upravljanje dronovima", rekao je Bösker. Korištenje tehnologije za ometanje GPS signala također bi onemogućilo rad radija korištenih za komunikaciju u cijelom području za obuku, a sofisticirani špijuni uvijek će naći način da prodru u tako veliko područje. "Usporedite to s oklopom tenka", rekao je Bösker. "Uvijek će postojati neka vrsta streljiva koja može probiti čak i najbolji oklop."

Iako Bösker ne može biti siguran da su dronovi povezani s Rusijom, postoji jasna sumnja da je to dio napora Moskve da destabilizira i demoralizira zapadne saveznike koji podržavaju Kijev. "Nisu samo dronovi problem. Instruktore su također kontaktirale nepoznate osobe koje su pokušavale izvući informacije od njih koristeći lažno se predstavljajući", rekao je Bösker.

VEZANI ČLANCI:

Cjelodnevne vježbe u šumi dio su EU vojne misije potpore Ukrajini (EUMAM Ukraine), osnovane 2022. godine s ciljem obučavanja 60,000 ukrajinskih vojnika do kraja ove godine, uz pomoć instruktora iz 24 zemlje. Ova bivša istočnonjemačka vojna baza jedan je od dva glavna centra koja se koriste. Drugi centar je u Poljskoj.

Dronovi nisu ništa novo za Ukrajince. Jeftini, jednokratni UAV-ovi sposobni nositi kamere i nekoliko kilograma eksploziva postali su značajna komponenta rata - obje strane ih koriste za promatranje bojišta, usmjeravanje artiljerijske i raketne vatre te lov na tenkove, kamione i pojedinačne vojnike. "Nema načina da se uvjeti stvarnog rata oponašaju u istočnoj Njemačkoj", rekao je 30-godišnji ukrajinski vođa voda s pozivnim znakom Krug, dok je promatrao svoje ljude kako treniraju zauzimanje i obranu rova.

Regruti su poučeni da uvijek budu svjesni neba iznad njih. "To mora postati poput disanja", naglasio je jedan od trenera Bundeswehra. Mogući špijunski dronovi dodaju dozu stvarnosti vježbama. "Način na koji se nosimo s tim problemom je integriranje neprijateljskih dronova u obuku, potičući vojnike da budu stalno na oprezu", objasnio je Bösker.

Ukrajinski vojnici koji sudjeluju u obuci u Njemačkoj obuhvaćaju širok raspon dobnih skupina, od mladih i okretnih do muškaraca u svojim 40-ima i 50-ima. Nedavne promjene u ukrajinskom zakonu o mobilizaciji, koje su smanjile dobnu granicu sa 27 na 25 godina, rezultirale su time da su ukrajinski vojnici često stariji. Svi vojnici, bez obzira na dob, prolaze kroz zahtjevan trening. Na deset minuta vožnje od vježbi zauzimanja rovova, druga ekipa je započela četverodnevni trening borbe u urbanim uvjetima.

VEZANI ČLANCI:

Ispred oronule hotelske zgrade željezničke stanice koja je dio simuliranog urbanog okruženja namijenjenog vojnim vježbama, četiri sredovječna ukrajinska vojnika držala su svoje puške dok su se pripremali za iznenadni napad, dok su ih njihovi treneri promatrali. Osim kompleksa željezničke stanice, mali gradski ambijent uključuje turistički ured, stambeni blok i farmu — savršeno za vježbanje, čak i pod obilnom kišom. Obično bi napad na urbano područje zahtijevao oko 16 vojnika i mjesece obuke, ali treneri se nadaju da će visoka motivacija Ukrajinaca, koji će uskoro biti suočeni s pravim mecima, granatama i dronovima, potaknuti njihovo brzo usvajanje osnovnih vještina.

Kad se vratio u ugodnost rekreacijske sobe u vojarni, njemački pukovnik Niels Janeke izrazio je za Politico iznenađenje zbog toga što se priprema za rat koji nije očekivao u Europi. "Priznajem, ja sam donekle ratnik iz Hladnog rata”, rekao je Janeke, koji nadgleda lokaciju iz baze negdje u regiji Brandenburg. "No, ponovno sudjelovanje u ovakvom konvencionalnom ratovanju u Europi - to nisam mogao ni zamisliti."

Obuka ukrajinskih vojnika dvosmjerni je proces. Dok Ukrajinci usvajaju znanje od međunarodnih instruktora, Bundeswehr istražuje kako bi trebao prilagoditi svoj pristup borbi koja se odvija 2.000 kilometara istočno. Na primjer, vojska sada poduzima mjere kako bi osigurala da su vojnici pravilno kamuflirani i da se drže razdvojeni na terenu kako bi izbjegli postati laka meta za dronove. "Trenirajte kao da se borite, koliko god je to moguće", rekao je Janeke.

FOTO Povez preko uha i šake u zraku: Pogledajte atmosferu na Trumpovom prvom pojavljivanju u javnosti nakon pucnjave

A Ukrainian serviceman launches a reconnaissance drone for flying over positions of Russian troops in Zaporizhzhia
1/70

Komentara 20

NE
NenadNikolicCroatia
14:12 18.07.2024.

Ukrajinci su se povukli s lijeve obale Dnjepra kod grada Krinky i ostavili samo patrole na otocima u delti Dnjepra. Prema nepotvrđenim podacima imali su preko 800 mrtvih i teško ranjenih jer su Rusi dopremili artiljeriju kraćeg dometa i stalno bombardirali ukrajinske položaje. Ruski tenkovi koje drže na otvorenom prostoru kod granice s Mongolijom teško su nagriženi atmosferskim utjecajem i zahtjevaju obimne servise. Trebali su ih staviti barem u područje suhog pustinjskog zraka pa bi korozija bila manja. Ruska 138. pješačka brigada nedovoljno vojno školovana pretrpjela je ogromne gubitke od najmanje 6.000 vojnika. Nisu dobili niti opremu, niti opskrba hranom, vodom, gorivom i municijom nije nikad redovito radila. Ruska vojska teško može izdržati u tenkovima i oklopnim transporterima u uvjetima visokih temperatura gdje se vanjski oklop usije na 60 stupnjeva. Zato dijelom vojnici idu koristiti motore bez ikakve zašite od metaka kao i kineske automobile za golf.

NE
NenadNikolicCroatia
14:21 18.07.2024.

Razmijenili su po 95 zarobljenika sa svake strane. Chasiv Yar Ukrajinci se povlače. Ukrajinci gađali skladišta okupiranog i napuštenog od avijacije aerodroma kod Melitopola. Rusi napreduju prema Niu-Yorku i Novoselivki Pershi, okupirali jugoistočni dio Yasnobrodivke i idu na Torske i dodatnim pravcem preko Zalizne. Naftovod iz Rusije za Mađarsku zatvoren. Grčka modernizira 36 F-16 za Ukrajinu.

GN
GNKDZ1986
09:21 17.07.2024.

Samo naprijed hrabri Ukrajinci jer svi ali baš svi Slavenski narodi su uz vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije