Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAK AFERE AGROKOR

Podignuto 13 optužnica, donesena prva presuda: direktor Pet-Proma uvjetno osuđen

Zagreb: Ivica Todorić dolazi na Optužno vijeće za Agrokor
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
28.01.2024.
u 09:31

Optužnica u aferi Mjenice podignuta je u ožujku 2021. a njome se Todorić i njegovi najbliži suradnici terete da su preko 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčavanjem mjenica pribavljali novac za prikriveno financiranje Agrokora

Dok  je afera Agrokor u nekoj vrsti mirovanja, jer je tužiteljstvo, nakon što je povuklo optužnicu dobilo od suda rok od godinu dana da je popravi, što uključuje i provođenje novog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja, u drugim krakovima te afere donose se i presude. Tako je u jednom od krakova afere Mjenice, u kojem je još u kolovozu 2019. bilo podignuto 13 identičnih optužnica protiv 29 osoba, uglavnom direktora i odgovornih osoba u poduzećima koja su bili dobavljači Agrokora, donesena prva nepravomoćna presuda.

Željko Sever (52), direktor tvrtke Pet-Prom nepravomoćno je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Teretio se da je 2016. i 2017. godine u ime PET-PROM-a potpisao mjenice iz jedne od Agrokorovih tvrtki vrijedne ukupno 58 milijuna kuna, znajući kako mjenice nemaju pokriće u zaprimljenoj robi, već da se zapravo radilo o prikrivenome financiranju Agrokora.

Inače, njegova i preostalih 12 optužnica bile su podignute u kolovozu 2019., da bi ih u srpnju 2020. sud sve odbacio smatrajući da ono za što se optuženici terete nije kazneno djelo. No nakon žalbe tužiteljstva, koncem 2020. došlo je do preokreta jer je sud ponovo odlučivao o optužnicama te ih je sve potvrdio. Što se tiče optuženih, radi se o direktorima dobavljača Agrokora, poput Francka, Sokol-Marića, AWT-a, Internationala, Chromos Agre, Pet Proma, Agrofructusa, Tehnike, Kraša, Saponije Unex Medije i Alce Zagrebe. Direktori i odgovorne osobe u spomenutim tvrtkama optuženi su za krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Konkretnije, tužiteljstvo je u optužnicama tvrdilo da su veliki dobavljači lažirali fakture o isporuci robe. Optuženici su, tvrdi tužiteljstvo, preko mjenica naplaćivali te lažne fakture pa su potom prodavali dug faktoring kućama, čime su, smatralo je tužiteljstvo, prikriveno financirali Agrokor. 

POVEZANI ČLANCI:

Ta afera ima i drugi krak, u kojem su optuženi Ivica Todorić i još 22 osobe te ih se tereti za 17,8 milijardi kuna. Suđenje je počelo  lani, pa je odmah prekinuto jer je Todorić tražio izuzeće i vijeća i suca i suda, što je odbijeno. Trebalo se nastaviti u prosincu 2023., no bilo je odgođeno.  Todorić i ostali su zanijekali krivnju, a osim njega u  aferi Mjenice su još optuženi i Damir Kuštrak, Tomislav Lučić i Ljerka Puljić, koji su optuženi i u velikom Agrokoru.

Optužnica u aferi Mjenice podignuta je u ožujku 2021. a njome se Todorić i njegovi najbliži suradnici terete da su od 4. siječnja 2010. do travnja 2017. preko tih 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčavanjem mjenica pribavljali novac za prikriveno financiranje Agrokora. Osim Agrokora, tako se, tvrdi tužiteljstvo, financiralo još nekoliko društava iz koncerna Agrokor. Prema optužnici, okrivljenici su potpisivali ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja kojima se u financijskim institucijama otkupljuju navedene mjenice.

U tim je ugovorima bilo lažno navedeno da trinaest trgovačkih društava ima novčanu tražbinu prema Agrokoru i još sedam drugih društava iz sastava koncerna i to na temelju izdanih računa za prodanu robu ili obavljene usluge, za što su bile izdane mjenice koje se tim ugovorima otkupljuju. No to nije bila istina jer su navedene mjenice bile izdane na temelju ugovora koji su sklopljeni o financijskom zajmu, a ne o primljenoj robi. Tužiteljstvo tvrdi da su Todorić i njegovi članovi uprave uime Agrokora potpisali radi predaje na otkup ukupno 393 mjenice u ukupnom iznosu od 533,788.250 kuna.

POVEZANI ČLANCI:

Što se tiče ostalih optuženika, tužiteljstvo tvrdi da su potpisali 2761 mjenicu s lažnim navodima, a ukupno su bile vrijedne 17,8 milijardi kuna. Prikriveno financiranje koristilo se jer je Agrokor bio prezadužen i banke ga nisu htjele financirati.

>> VIDEO HDZ slavi 34.obljetnicu u Splitu, plješće se i pjeva u prvim redovima: 'Kome bi svirale moje mandoline, da Hrvatske nije...'

Komentara 7

AK
Aka
10:34 28.01.2024.

Kako da ovaj narod izdrži na svojim leđima toliko štetočina i porpaliteta koji bi se rado okoristio njime da ne radi ništa, da se lijepo oblače, špilaju gospodu, putuju i odsjedaju u skupim hotelima, jedu po skupim restoranima??? Pa toliki ego taštine nema nigdje ko kod naših niškoristi?? Tko im to usadi u glavu i otkud im te fantazije ?Zašto niko se ne trudi raditi i biti pošten tolikom snagom sa kojom se trude biti lopovi? A Bože dobri, dojadili mi više ih gledati i slušati o njima. Sve to treba u rešt pa da im plačamo goli strožak za leći bažul čušpajz. I to im je previše.

SS
simpatican.simpa
10:57 28.01.2024.

Pod hitno tražiti izvanrednu stranu pravnu intervenciju , pomoć u rješavanju korupcija u svim segmentima. Jer ovo niti dragi Bog više ne može poloviti , jedino se zna da je hrvatski narod opljačkan i uništen i uništena suverenost. Iskreno to i odgovara i strancima jer će uz pomoć domaćih izdajnika lakše (već i jesu dobrim dijelom) došli u vlasništvu ključnih stvari - energija, hrana, voda, proizvodnja, turizam, sad su već i zemljišta,...

VA
varto
10:49 28.01.2024.

Pronevjeri,ukradi,lažiraj,opljačkaj milijune i dobit ćeš uvjeti kaznu tipa;ajd,malo si ukrao,nemoj sad 2 godine ništa.Nemoj platit telefon ,rtv pristojbu i lešinari ti sjednu na račun,imovinu i sve živo,ideš u zatvor.Oni što kradu čerupaju plijen s onima koji im sude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije