Saborski odbor

Podržali osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu

gvozden flego
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.09.2015.
u 14:16

Za očekivati je da bi zbog blizine granice s BiH veliki broj izbjeglica dolazio i od tamo. Organizacija Sveučilišta je praktički samo reorganizacija postojećih visokih učilišta – kazao je Mornar.

Saborski Odbor za obrazovanje većinom je glasova podržao prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu unatoč apelima SDP-ovog Gvozdena Srećka Flege i HDZ-ovog Gorana Marića da bi donošenje zakona bilo protuustavno i protuzakonito.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar objasnio je da u Slavonskom Brodu već postoji jezgra visokog obrazovanja te kako su potrebe tog kraja za visokim obrazovanjem potpuno jasne.

– Za očekivati je da bi zbog blizine granice s BiH veliki broj studenata dolazio i od tamo. Organizacija Sveučilišta je praktički samo reorganizacija postojećih visokih učilišta – kazao je Mornar. Flego je zatražio da se zakon skine s dnevnog reda uz objašnjenje kako nema ništa protiv osnivanja Sveučilišta, kao ni za osnivanje, no način na koji se to radi je protuzakonit i protuustavan.

– To bi bilo sveučilište od tri institucije, a dvije su sastavnice Sveučilišta u Osijeku. Odluku o prebacivanju ta dva fakulteta na drugo sveučilište trebao je prema zakonima donijeti Senat osječkog sveučilišta, a u ovom prijedlogu zakona stoji da će tu odluku Senat donijeti u roku od 90 dana od njegova donošenja. To je protuzakonito i ja molim da odgodimo donošenje ovog zakona dok Senat ne donese odluku – objasnio je Flego, te dodao kako je problem i što nema elaborata o načinu funkcioniranja Sveučilišta, kao ni riječi o strukturi nastavnika.

– Pozivam vas da donesete odluku o povlačenju zakona s dnevnog reda da se ne sramotite – apelirao je Flego. Njegovom apelu pridružio se i HDZ-ov Goran Marić koji zamjera i što se ovaj zakon donosi po hitnom postupku.

– Ovo je neprimjenjiv, kontraverzan, disfunkcionalan i nasilnički zakon, ne razumijem kome je palo na pamet napisati zakon koji unaprijed diktira bilo kakvu odluku Senata – kaže Marić koji zakon vidi kao uvredu za visoko obrazovanju. Pita zašto ministar nema barem potpisanu prethodnu suglasnost Sveučilišta u Osijeku, jer ovako se zadire u Ustavom i zakonom osiguran suverenitet tog sveučilišta.

Ministar priznaje da nema prethodnu suglasnost, no dodaje da je razgovarao s rektorom i ima "usmenu suglasnost".

– Kako donijeti odluku o izdvajanju sastavnica Sveučilišta kada još nije osnovano Sveučilište u koje bi se ti dijelovi izdvojili? Može se činiti nezakonitim, ali to je zatvoreni krug – odgovara Mornar te dodaje kako ima elaborat o načinu funkcioniranja novog Sveučilišta.

Odbor je zakon podržao sa šest glasova za i jednim protiv, onim Gorana Marića. Odbor je većinom glasovao podržao i konačni prijedlog Zakona o muzejima.

Prije sjednice ovog Odbora, voditelj radne skušine Boris Jokić članovima je podnio izvješće o dosadašnjim aktivnostima na izradi Cjelovite kurikularne reforme. U Sabor je došao tražiti širu političku podršku jer se, kako je rekao, radi o dugotrajnom procesu koji će trajati bar još jedan politički mandat, a cilj bi trebao biti da se kontinuitet ne prekida. Ipak, tu podršku dobio je samo od članova vladajuće koalicije jer osim njih na sjednici nije bilo oporbe.

Ministar Mornar je objasnio kako je obrazovna reforma u punom zamahu.

– Ovaj projekt je apolitičan, vodi ga apolitična osoba, a pri formiranju stručnih radnih skupina nisu razmatrani politički kriteriji. Riječ je o ključnom projektu za budućnost hrvatskog školstva i ako budemo išli prekidati te procese eventualnom smjenom vlasti mi nikada nećemo napraviti reformu – naglasio je Mornar te najavio da će se za reformu iz europskih fondova za razdoblje od 2016. do 2020. osigurati 130 milijuna eura.

– Izbori su blizu i bez obzira na njihov rezultat očekujem da će se ona nastaviti jer bi njezina obustava značila odgađanje nečeg što je trebalo biti još prije 20 godina. Na reformi radi 430 osoba iz cijelog sustava obrazovanja, javnog i privatnog sektora, nevladinog sektora te iz svih vjerskih zajednica – objasnio je Jokić.

- Imamo 62 tisuće ljudi iznad 25 godina starosti koji nikada nisu išli u osnovnu školu, 120 tisuća nikad ju nije završilo i pitamo se onda odakle ovakvi problemi i nezaposlenost – iznio je predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti Neven Budak argumente za nastavak rada na reformi obrazovanja.

>> HDZ želi da Ostojić dođe u Sabor: Stanje s izbjeglicama je na rubu katastrofe!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije