Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Čarapina

Poduzetnik ima plan za spas gospodarstva i dizanje BDP-a

dragan čarapina
Foto: Vedran Balen
15.05.2015.
u 08:20

Brođanin Dragan Čarapina, vlasnik je međunarodne tvrtke IMR Hamburg za montažu industrijskih i energetskih postrojenja s godišnjim prometom od 25 milijuna eura i oko 400 zaposlenih, ali i predsjednik Odbora za gospodarstvo HSP-a Ante Starčević

– Prvi korak u oporavku devastiranog domaćeg gospodarstva vidim u povećanju razine iskorištavanja sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova EU do dostupnih 11 milijardi eura, koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju do 2020. godine – kaže Brođanin Dragan Čarapina, vlasnik međunarodne tvrtke IMR Hamburg za montažu industrijskih i energetskih postrojenja s godišnjim prometom od 25 milijuna eura i oko 400 zaposlenih, koja radi na tri kontinenta. Predsjednik Odbora za gospodarstvo HSP-a Ante Starčević svoje malo poslovno carstvo stekao je dugogodišnjim radim u Njemačkoj.

Do 1990. bio je član uprave Montaže Đure Đakovića i žao mu je, kaže, što u brodskoj tvrtci već tada nije prihvaćena njegova ideja o stvaranju baznog inženjeringa u Njemačkoj kao okosnice daljnje proizvodnje i razvoja. Prije odlaska u mirovinu, osjetio je, kaže, potrebu pomoći Hrvatskoj predlaganjem atraktivnog plana ozdravljenja gospodarstva, usklađenog sa svjetski poznatim ekonomskim stručnjacima.

– Moj program sastoji se od 15 teza na dvadesetak stranica, od kojih je svaka detaljno razrađena. Težište je na reformi javnog sektora, investicijama, otvaranju novih radnih mjesta i dizanju BDP-a iznad tri posto – kaže Čarapina, ističući pri tom kako sve radi u znak dobre volje i kako nema nikakvih skrivenih političkih ambicija. Prema njegovim riječima, neke od ključnih točki programa su reforma poreznog sustava kroz smanjenje stope PDV-a s 25 na 20 posto te podjela poreza na dohodak na stope od 5, 10 i 20 posto, čime će se porezno rasteretiti poslodavci, ali i omogućiti veći neto prihodi radnicima. U početku će, priznaje, nedostajati nešto novca u proračunu, ali taj problem riješit će se u dogovoru s njemačkim bankama, odnosno državom, koja bi trebala dati jamstvo za kredite koji će se koristiti. Ti bi krediti, kaže, bili dugoročnog karaktera, i s njima bi se ostvarila tekuća likvidnost.

– Zasigurno ćemo imati problema, ali s otvaranjem novih radnih mjesta i poduzeća te povećanjem prometa ljudima će u džepu ostajati više novca i rasteretit će se gospodarstvo. Suština cijele priče je u tome da će se, ako krenemo u realizaciju tog programa, u iduće dvije do tri godine abnormalno podignuti bruto društveni proizvod – ističe Čarapina. Podršku njegovu planu dao je, tvrdi, i njemački CDU, a recenzirao ga je Otto Bernhardt, savjetnik kancelarke Angele Merkel. Čarapina i Bernhardt će početkom lipnja krenuti na šestodnevno putovanje po Hrvatskoj na kojemu će predstaviti svoj program od Vukovara do Dubrovnika.

>> Slavonskobrodska tvrtka otvorila predstavništvo u Emiratima

Komentara 15

BI
biby2611
10:54 15.05.2015.

potpisujem to je kao prvo.Drugo u biznisu se ne broje krvna zrnca.Trece treba ukinuti 20 tisuca nepotrebnih pecata i potvrda kojih ima u Hr.Ovo jedan od prvih konkretnih prijedloga i to je ok. to je njegovo misljenje ali vrlo malo cujemo druge konkretne prijedloge samo laprdanje,,,,

LA
larala
09:34 15.05.2015.

poštovani gospodine carapina, 1. problem u vašoj tezi je daljna privatizacija... do sada ste mogli uvidjeti da svaka privatizacija rezultira iskljucivo vecim brojem nezaposlenih, manjku u mirovinskom, zdravstvenom a, samim tim i povecanjem poreza i nameta...itd...itd... sve ovo što vi vi govorite lijepo zvuci al, samo to i ništa više...hocemo hr. izvuci iz krize, prvenstveno treba stati na kraj sistemu gdje najviše ima onaj tko niti kopa niti sadi, treba uvesti uravnilovku da se pojedinci spuste na zemlju jer ionako lete na tuđim krilima, ...kad bi naš premijer, ministri i ostala elita trebala živjeti od par tisuca kuna place kao narod, razmislili bi o svojim nametima i razbacivanju novca na nepotrebne stvari tipa proslave oluje u zgb i kninu koja je niš drugo nego mazanje ociju naivcima, jer kako bi rekla ona stara narodna, zavadi naivne nacionalnim nebulozama pa onda vladaj i radi šta hoceš....nadalje, u ovakvoj situaciji u kakvoj jesmo, nikakav rad ne bi trebao biti zabranjen....onim tetama po slavoniji koje peku super kolace, treba omoguciti da isto rade bez ikakvih obrta, firmi ili yx..., nek same dobrovoljno uplate 5 kn po kg kolaca za mirovinsko ,zdravstveno, što sigurno i hoce jer i njima ce jednog dana trebati mirovina i lijek ili bolnica...uostalom, i te tete trebaju kupiti sastojke pa eto državi još novca u proracun....koji ovako nema...seljak ak za litru mlijeka dobije 2 kn, onda nemre tvornica koja iz te litre napravi još 2 vrhnja, 3 jogurta za istu tražiti 4 kn a, trgovacki lanci još 3....glavica salate, ako ju seljak proda za 2 kn, nemre u ducanu koštati 7....može al, zaradu na maržama treba regulirati, pa eto još novca u proracun ak vam vec nije cilj jednostavno potaknuti vecu proizvodnju a, samim tim i osigurati posao za više ljudi...itd...itd.....

PI
prava istina
09:34 15.05.2015.

e Dragec moj fali ti 16-t stavka "di su pare za političare i uhljebljenje inih?!". Sve je to točno da bi bilo zaista točno. Jedini spas je da se da ljudim amogučnost da troše i da nisu gladni i brzo bi sve krenulo na bolje. Pročitah danas da ljudi najviše kradu hranu. Zar su to kriminalci i lopovi? U gladi čovjek gubi razum, a kad nema razuma nema ni oporavka. Zato je to sve skupa li-la teorija u kojoj i ima nešto, ali na žalost opet smao to da će pojedinci imati para do boli a sirotinja "tko nju j.....be" (oprostite na primitivnom žargonu, ali tak to je).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije