Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 208
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ČUVARI NEBA

Pogledajte ih izbliza: Objavljen datum kada će građani moći obići Rafale

Zagreb: Rafalei će, dok nisu u zraku, biti parkirani u hangarima u vojarni
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/28
27.04.2024.
u 07:58

Na Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici MiG-ovima će biti upriličen i službeni oproštaj

Nakon što su zrakoplovi MiG-21 čuvali hrvatsko nebo 32 godine, stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafalei F3-R. Eskadrilu od 12 zrakoplova koje je kupila Hrvatska čine dva dvosjeda i deset jednosjeda. Opremljeni su naprednim napadno-navigacijskim sustavima, elektroničkim radarom novije generacije i imaju mogućnost korištenja širokog spektra naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja.

Moćni zrakoplov letjet će iznad zapadne Slavonije 1. svibnja, na obljetnici Bljeska, a desetak dana nakon toga građani će ih u Velikoj Gorici moći i izbliza vidjeti. Naime, 11. svibnja na Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici građani će moći vidjeti Rafale, a MiG-ovima će biti upriličen i službeni oproštaj, navodi HRT.

"Migovi su rađeni u ono doba tako da budu najmoderniji tipovi zrakoplova. To je bio jedan početak gdje smo imali jedan zrakoplov, 3-4 pilota, jedna maska, jedan avion. Nisi mogao očekivati da bi moglo doći nešto ovakvo", rekao je Zdenko Radulj, umirovljeni brigadir HV-a, bivši zapovjednik 91. Zrakoplovne baze Pleso.

"MiG-21 ima manju površinu krila, tako da može manje nositi, ali čak ide brže od Rafalea. Međutim, bitna je nosivost. Rafale nosi devet i pol tona, a MiG-21 jednu tonu naoružanja, goriva ili bilo čega drugoga", naglasio je Josip Štimac, general-bojnik u mirovini, član Upravnog odbora HGZ-a.

 

GALERIJA Ni Milanović nije odolio: Pogledajte kako je zavirio u jedan Rafale
Zagreb: Rafalei će, dok nisu u zraku, biti parkirani u hangarima u vojarni
1/19
Ključne riječi

Komentara 8

ŽE
Žegarni
08:31 27.04.2024.

Nisam znao, MiG 1 tonu a Rafale 9 tona nosivosti. Nije loše.

JU
JurekJuric
08:44 27.04.2024.

IvanR nešto si pobrkao...MIG nosi 1 tonu a Rafal 9,5 tona...

JA
Jatiser
09:11 27.04.2024.

Ja bih radije da se po zatvaraju kriminalci pa da ih možemo posjećivati u zatvoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije