hrabra gesta

Pogledajte kako je Hrvoje spasio ptice dok je pod njim pucao led

Hrvoje Mužević (1)
Ivica Galović/Pixsell
16.02.2012.
u 16:05

Odnio sam ih veterinaru koji im je odmah pružio prvu pomoć. Jedna se uspješno oporavila, druga je, nažalost, uginula.

Rijetko viđenu hrabrost i odvažnost pokazao je Brođanin Hrvoje Mužević koji je, ne mareći za opasnost, stavio glavu u torbu i smjelo zakoračio na tankim slojem leda prekrivenu Savu kako bi spasio dvije ugibajuće ptice.

U rijeci je, naime, ugledao dvije nemoćne crne liske kojima su se krila zalijepila za led. Primijetivši da se neuspješno pokušavaju otrgnuti i odletjeti, ni trenutka nije dvojio, već im je krenuo pomoći.

– Shvatio sam da se pticama ne može prići jer je led pucao pod mojom težinom. Onda sam se sjetio filmskog trika, legao na led i puzajući došao do ptica, oslobodio ih i vratio se na obalu. Odnio sam ih veterinaru koji im je odmah pružio prvu pomoć i dao im infuziju. Jedna se uspješno oporavila i već danas ili sutra pustit ću je na slobodu. Druga je, nažalost, u vrijeme kad sam je pokupio već bila polumrtva. Infuzija ju je podigla i malo je živnula, ali nije htjela uzimati hranu, povraćala je i na kraju uginula – kaže Mužević, inače po zanimanju veterinarski tehničar.

Kada je zakoračio na zaleđenu Savu, uopće, kaže, nije razmišljao o opasnosti, ali priznaje da mu nije bilo svejedno kada je začuo pucanje leda pod njegovom težinom.

– Opasnost postoji, ali kada bih sutra ugledao neki sličan prizor, ponovno bih učinio isto. Žao mi je ove ptice koja je uginula, ali sve je to, zapravo, prirodna selekcija. Svakog dana umire na stotine ptica za koje mi ni ne znamo. Ali ako ih već mi ubijamo sa svojim aktivnostima, onda je red da ih i spasimo kad nam se pruži prilika – istaknuo je Mužević, koji je snimku svog pothvata postavio i na YouTube.

Komentara 16

AN
AnaB1982
16:43 16.02.2012.

Svaka ti čast! To je ljubav prema životinjama!

Avatar dariodario551
dariodario551
16:50 16.02.2012.

Zaista : što reći ? Svaka čast,

LI
linalena
17:53 16.02.2012.

Bravo Hrvoje, svaka čast!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije