HGSS u akciji

Pogledajte kako se spašava ljude sa stijene i utopljenika iz mora

HGSS (1)
Foto: HGSS
1/3
20.10.2013.
u 23:17

Tijekom pet dana spašavatelji su izveli desetke pokaznih vježbi, razmjenjivali iskustva...

Više od 500 spašavatelja iz cijelog svijeta okupilo se na kongresu IKAR CISA na Braču na kojem su sudjelovale službe koje djeluju u najtežim vremenskim i reljefnim uvjetima

Gerold Biner, predsjednik IKAR CISA asocijacije, pohvalio je spremnost, brzinu i kvalitetu akcija HGSS-a, koja je među najboljim svjetskim spašavateljima, ali istaknuo i sjajnu organizaciju ovogodišnjeg kongresa.

Tijekom pet dana spašavatelji su izveli desetke pokaznih vježbi, razmjenjivali iskustva i raspravljali kroz četiri komisije: komisiju za helikoptersko spašavanje, komisiju za tehniku i opremu spašavanja (zemaljsko spašavanje), komisiju za potrage i lavine te komisiju za medicinu spašavanja.

Okupili su se i potražni timovi (najbolji vodiči i njihovi potražni psi) iz cijelog svijeta koji su uvježbavali najbolje metode korištenja pasa kao resursa za potrage te načina obuke i rada s njima. Jedna od glavnih tema kongresa bilo je helikoptersko spašavanje na kojem su sudjelovali piloti i letači spašavatelji koji provode najteže spasilačke misije u najopasnijim predjelima svijeta, izvijestili su organizatori.  

Kongres je  započeo u utorak okupljanjem sudionika, a u srijedu su spašavatelji izvodili klasične vježbe spašavanja, među kojima je HGSS održao dvije vježbe: helikoptersko spašavanje iz stijene u suradnji s HV-om te atraktivno spašavanje u teškim vremenskim prilikama, s jednim od najiskusnijih švicarskih pilota, Robertom Andenmattenom.

Četvrtak se proveo radno po komisijama, a u petak je domaćin konferencije izveo dvije atraktivne pokazne vježbe: spašavanje s ploveće koče te spašavanje utopljenika iz mora. U subotu je odrađeno završno i zajedničko analiziranje i usvajanje zaključaka, po svim komisijama te plenarna sjednica nakon kojeg je uslijedila svečana večera svih sudionika s visokim uzvanicima.

>>HGSS na Braču izveo atraktivne pokazne vježbe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije