Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 212
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPOZIV PROIZVODA

S polica hrvatskih trgovina povlači se popularna pečenica: Sadrži opasnu bakteriju

Ilustracija
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
29.05.2024.
u 10:12

Infekcija ovom bakterijom izuzetno je opasna za malu djecu, trudnice (kod kojih uzrokuje pobačaj, smrt fetusa, neonatalnu sepsu), starije i imunokompromitirane osobe s relativno visokim mortalitetom

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je potrošače o opozivu proizvoda: Pečenica naresci, 90 g, LOT 24-00807, s rokom trajanja 3. kolovoza 2024., i to zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes.

Proizvod, javlja Državni inspektorat, nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač je Žito d.o.o. iz Osijeka, a u prodaju proizvod stavlja Konzum. "Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod", napominju iz Državnog inspektorata. Detalji o opozivu dostupni su na web-stranicama subjekta u poslovanju s hranom i na stranici HAPIH-a.

Listerioza (bolest uzrokovana bakterijom L. monocytogenes) ima vrlo blage simptome nalik na gripu i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija ovom bakterijom izuzetno je opasna za malu djecu, trudnice (kod kojih uzrokuje pobačaj, smrt fetusa, neonatalnu sepsu), starije i imunokompromitirane osobe s relativno visokim mortalitetom, navodi se na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

S obzirom na to da je još uvijek nepoznata infekcijska doza L. monocytogenes, mikrobiološki standard za ovu bakteriju vrlo je strog; bakterija ne smije uopće biti prisutna u hrani. Značajna karakteristika L. monocytogenes jest da može rasti na temperaturi hladnjaka (+4°C), što znači da čuvanje hrane u hladnjaku nema značajan učinak na sprečavanja rasta ove bakterije.

VEZANI ČLANCI:

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj: Jedan je godinama vodio 'u nigdje', a drugi je naš najveći ponos

Ilustracija
1/18

Komentara 3

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
10:37 29.05.2024.

hranite i dalje krave i svinje s proteinima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije