PAVEL DUROV

Pokrenuta istraga protiv osnivača Telegrama, ne smije napustiti Francusku

FILE PHOTO: Founder and CEO of Telegram Pavel Durov delivers a keynote speech during the Mobile World Congress in Barcelona
Foto: ALBERT GEA/REUTERS
1/2
28.08.2024.
u 23:09

BBC je otkrio da je Telegram više puta odbio pridružiti se međunarodnim programima čiji je cilj otkrivanje i uklanjanje materijala o zlostavljanju djece na internetu

Pokrenuta je službena istraga protiv čelnika i osnivača Telegrama Pavela Durova (39), u sklopu istrage u Francuskoj o organiziranom kriminalu u aplikaciji za razmjenu poruka, kažu pariški tužitelji. Durov stavljen je pod sudski nadzor i mora platiti od 5 milijuna eura pologa. Milijarder rođen u Rusiji, koji je također francuski državljanin, također se mora pojaviti u francuskoj policijskoj postaji dva puta tjedno i ne smije napuštati francuski teritorij.

Durov je priveden po dolasku u zračnu luku Le Bourget sjeverno od Pariza prošle subote. Pariški tužitelji rekli su da je stavljen pod službenu istragu zbog navodnih prijestupa koji uključuju sudioništvo u upravljanju internetskom platformom za omogućavanje nezakonitih transakcija organizirane bande, odbijanje komunikacije s vlastima te sudioništvo u organiziranoj kriminalnoj distribuciji seksualnih slika djece, prenosi BBC

U Francuskoj, stavljanje pod službenu istragu ne implicira krivnju niti nužno rezultira suđenjem, ali ukazuje na to da suci smatraju da postoji dovoljno materijala za nastavak istrage. Durov do sada nije javno komentirao najnoviji razvoj događaja.

VEZANI ČLANCI:

U ponedjeljak navečer pariški tužitelji rekli su da je zadržan u pritvoru u sklopu istrage kibernetičkog kriminala. Kao odgovor, Telegram je rekao da Durov "nema što skrivati". Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ovog tjedna da odluka o pritvaranju Durova "ni na koji način nije politička". 

Telegram - koji nudi end-to-end enkripciju - rangiran je kao jedna od glavnih platformi društvenih medija. Osnovan je 2013. godine, a posebno je popularan u Rusiji, Ukrajini i drugim državama bivšeg Sovjetskog Saveza te Iranu. BBC je u srijedu otkrio da je Telegram - koji ima više od 950 milijuna registriranih korisnika - više puta odbio pridružiti se međunarodnim programima čiji je cilj otkrivanje i uklanjanje materijala o zlostavljanju djece na internetu.

Durov, koji je također osnovao popularnu rusku tvrtku društvenih medija VKontakte, napustio je Rusiju 2014. nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlade da zatvori oporbene zajednice na platformi. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
06:44 29.08.2024.

tko nije u sužbi globalista nema mu mjesta u današnjem svijetu. sada je to već orkestrirana tiranija, čak se i ne skrivaju.

PA
pasodoble12
11:24 31.08.2024.

I tako se Francuzi odrekoše principa svog slavnog zemljaka Voltairea koji svojevremeno izgovori jedan od temelja demokracije - slobodu riječi i govora: "Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije