ZENICA – U zeničku Županijsku bolnicu zbog simptoma trovanja hranom
primljene su i pregledane 22 osobe iz Tešnja, od kojih je 21 zadržana
na daljnjem bolničkom liječenju.
Nakon svibanjskoga, nezapamćenoga trovanja salmonelom u sarajevskom
ugostiteljskom objektu Pomodorino, kada je zaraženo oko 700 osoba,
uglavnom učenika i studenata, čini se kako BiH dolazećih vrućih ljetnih
mjeseci očekuje još masovnih trovanja. Nažalost, niti nedavna
upozorenja državne Agencije za sigurnost hrane o skladištenju i
konzumiranju lako kvarljive hrane nisu dostatna.
Pokvarena hrana
U Domu zdravlja Tešanj tijekom noći ukupno je 31 osoba zatražila pomoć
sa simptomima trovanja, a 22 su upućene na pregled u bolnicu.
Pretpostavlja se da je uzrok trovanja hrana konzumirana u
ugostiteljskom objektu “Dalas” u mjestu Mravići, u općini Doboj Jug.
Po riječima oboljelih, oko 70 osoba radnika i članova obitelji tvrtke
Inox-Ajanović Tešanj u ugostiteljskom su objektu “Dalas” obilježavali
obljetnicu poduzeća i na svečanosti konzumirali teleće pečenje, pečenu
piletinu i kolače.
Jedan od 28 radnika tvrtke Inox–Ajanović iz Tešnja, prebačenih u
Županijsku bolnicu Zenica, ispričao nam je jučer što se dogodilo.
– Bili smo u Dalasu na proslavi obljetnice tvrtke. Jeli smo piletinu,
teletinu ispod sača, neke kolače i nedugo nakon toga presjeklo me,
počeo sam povraćati, dobio proljev...
Prijavio sam se u bolnicu u Tešanj, a jutros sam prebačen u Zenicu.
Stanje je još kritično, liječnici nam još ništa ne govore što bi mogao
biti uzrok – kaže Haris Jusifović.
Kolači i ćevapi
Epidemiolozi upozoravaju kako svaki organizam neće isto reagirati na
zarazu, te kako je za masovnije trovanje potrebna tzv. infektivna doza
uzročnika. Crijevna zaraza najizraženija je ljeti. Oprezan treba biti s
majonezom, jajima, pohanom piletinom, ćevapčićima, kremastim kolačima...
Kolač ostao izvan hladnjaka
Na sreću, zasad nema težih posljedica velikog trovanja. Neslužbeno smo doznali da se najvjerojatnije radi o trovanju kolačima. Sve osobe sa znacima trovanja jele su kolač napravljen dan ranije, koji je ostao izvan hladnjaka. Istraga je u tijeku.
Inspektori utvrđuju uzroke trovanja
Odmah je na teren otišao naš sanitarni inspektor i ugostiteljski objekt privremeno je zatvoren. Angažirani su zaposlenici županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, koji će utvrditi uzroke trovanja, i nakon dobivanja izvješća upoznat ćemo javnost o tome slučaju, rekao je Ibrahim Avdagić, direktor Uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojske županije.Podsjetimo, nakon trovanja mladih u jednoj od najprometnijih pizzerija u središtu Sarajeva utvrđeno je da je uzročnik bila bakterija Salmonella enteritidis, a zaražena je bila majoneza u sendvičima koje najčešće konzumiraju mladi.