Priznanje DORH-u

Polančecova tužiteljica izabrana u svjetsku elitu

Laptoš
Marko Lukunić/PIXSELL
27.06.2011.
u 13:31

Prvi put dodijeljena godišnja nagrada Međunarodnog udruženja tužitelja

Tamara Laptoš, prva zamjenica ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, dobila je danas u Seulu u Južnoj Koreji nagradu koju Međunarodno udruženje tužitelja prvi put dodjeljuje. T. Laptoš u ovom je trenutku u fokusu i u Hrvatskoj, jer uz Mariju Vučko zastupa optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade D. Polančeca i ostalih u aferi Spice, sudskom procesu koji je '‘težak'’ 400 milijuna kuna.

Još dva procesa

Laptoš je bila tužiteljica i u slučaju Index, u procesu u kojem je osuđeno 19 profesora, studenata i posrednika, među kojima je i Deša Mlikotin Tomić, koja je nepravomoćno osuđena na 14 mjeseci zatvora. Iza nje su još dva procesa protiv Polančeca, u slučaju Reflektori Polančec je nepravomoćno osuđen, a drugi slučaj, onaj sa skupom studijom naručenom od odvjetnika, završen je nagodbom. Cvitanovu zamjenicu za nagradu je predložilo Državno odvjetništvo RH, pod vodstvom glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji sudjeluje u radu tužiteljske konferencije u Koreji. Tamo je prikazana i videoprezentacija rada dobitnice nagrade.

U slučaju Spice tužiteljica Laptoš ima s druge strane jaku odvjetničku postavu, među njima i Antu Nobila koji zastupa Polančeca i koji je na samom početku ovog procesa zatražio izuzeće obiju tužiteljica. Nobilo je tvrdio da su tužiteljica bile pristrane te da su jednog od važnih svjedoka, predsjednika uprave Podravke Miroslava Vitkovića, kontaktirale 60 puta prije suđenja te da su zapravo dogovarale njegovo svjedočenje. Očekivano, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, koji odlučuje o zahtjevu za izuzeće, Nobilov je zahtjev odbio. U trenutačno najvećem sudskom procesu u Hrvatskoj uz Polančeca su optuženi i bivši direktori Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, zatim Srđan Mladinić, splitski poduzetnik, suvlasnik Fima grupe Milan Horvat i odvjetnik Zoran Marković.

Pohvale radu

Proces će trajati jako dugo, jer je počeo nezabilježenim zahtjevom odvjetnika da se u sudnici pročita cijeli dokazni materijal kojim je potkrijepljena optužnica, a i optužnica je opsežna, obuhvaća 350 stranica. Samo čitanje, procjenjuje se, uzet će šest mjeseci suđenja! Spis ima 42.000 stranica, tužitelji su predložili 115 svjedoka, a obrana 30-ak. Državno odvjetništvo superlativima opisuje rad tužiteljice Laptoš, marljivost, odlučnost i upornost. Hvale i stručnost te način vođenja složenih predmeta na kojima radi mnogo istražitelja.

Ključne riječi

Komentara 9

LO
lojtra
16:34 27.06.2011.

Ja bih ju predložio za \"plaketu karle del ponte\".

OB
-obrisani-
17:07 27.06.2011.

Bože mili, ako je ova dobila međunarodnu nagradu, kakve su tek ostale tužiteljice. Vjerovatno su čuli za njenu legendarnu izjavu kako ona u tri godine ne zaradi 500 tisuća kuna, dok neki tu sumu isplaćuju i to iz državnog proračuna, bez veze, naravno po njenom mišljenju, jer kada se radi o \"desničarima\" onda se političke odluke ne uvažavaju ! Međutim ako je nagrada dodijeljena u Sjevernoj, a ne Južnoj Koreji, onda još kako-tako ?

Avatar atrpimir
atrpimir
14:28 27.06.2011.

ova nagrada ide u onu rubriku za \"dobro obavljen posao\", kao što je naš vrli bankar Rohatinski dobio također! Čestitam, niste ni svjesni što ste sebi napravili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije