Zakon o policiji

Policajci više neće smjeti biti članovi političkih stranaka

Policajac
Arhiva VL
11.03.2011.
u 13:37

Ovaj je zakon jedno od mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 u pregovorima s Europskom unijom

Sabor je u hitnom postupku donio Zakon o policiji kojim se osigurava daljnja profesionalizacija i depolitizacija policijskih službenika. Policajac tako neće smjeti biti član političkih stranaka, niti se kandidirati na državnim i lokalnim izborima. Zakon o policiji jedno je od mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) u pregovorima s EU.

Zanimljivo, Vlada je odustala od prvotnog prijedloga nulte tolerancije na alkohol prihvaćajući izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Novim zakonom dopušteno je posjetiteljima sportskih natjecanja pola promila alkohola u krvi, a to su amandmanom zatražili Klub HSS-a i Klub nezavisnih zastupnika.

Također, dopuštena je konzumacija i prodaja pića koja ne sadrže više od šest posto alkohola ako policija utvrdi da nije riječ o sportskom događaju visokog rizika. No, ako sportski objekt nije propisno opremljen, policija će moći zabraniti održavanje nekog natjecanja dok će organizator sportskog natjecanja morat prekinuti natjecanje u slučaju nekog većeg protupravnog ponašanja.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Oštrica
Oštrica
14:10 11.03.2011.

Koje nebuloze, pa zabrana aktivnog članstva u političkim strankama nikada nije ni ukinuta, donesena je negdje 92/93. svi tadašnji članovi policajci trebali su zamrznuti članstvo ili se isčlaniti iz političkih stranaka. Tko god je tada od policajaca bio aktivni član stranke, radio je to protiv postojećih propisa.

BE
ben12
14:53 11.03.2011.

zaobilaženje demokracije se i dalje nastavlja na hrvarski način.mislim da to EU naće popušiti a iz jednostavnog razloga: ako ravnatelja policije bira Vlada na prijedlog ministra unutarnjih poslova onda je i poznat slijed i kriterij za odabir budućih izabranika.Da nene bi bili odjednom previše pošteni znamo kako je u dosadašnjoj praksi.Slične šeme u sudstu itd.,znači od korupcije,nepotizma i svega onoga što uz to ide ili svega onog viđenog i dalje će biti. Stvarni napori za ulazak u EU su još uvijek predaleko i zato je ostanak na vlasti što duže jedina privlačna i logična poanta.

OB
-obrisani-
19:24 11.03.2011.

Sad se tek vidi kako je HDZ vladao godinama i kakve su metode bile u upotrebi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije