riješili slučaj

Policija riješila 18 razbojstava u stanicama za otkup zlata

\'12.12.2011., Zagreb - Oruzana pljacka poslovnice za otkup zlata na aveniji Dubrava 24. Ocevid u tijeku. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Antonio Bronić/Pixsell
04.01.2012.
u 15:11

Mlađahni su pljačkaši novac trošili, kako su rekli u policiji, na životne radosti.

Lisice na ruke stavljene su četvorici mlađahnih razbojnika za koje se sumnja da su od početka listopada do kraja prošle godine opljačkali ukupno osamnaest stanica za otkup zlata i "olakšali" ih za ukupno 145 tisuća kuna u novcu i zlatu. Novac su trošili, kako su rekli u policiji, na životne radosti!

Četrnaest prepada obavili su u Zagrebu, a po jedno izvršili su u Splitu, Rijeci, Sisku i Zadru, rečeno je u srijedu na izvanrednoj konferenciji za novinare u PUZ-u. Na tvrtku iz Kastva Aurodomus, koja je u metropoli u prosincu bila na meti pljačkaša gotovo svakodnevno, okomili su se četrnaest puta, s plijenom iz stanice za otkup Argentum pobjegli su tri puta, a uspješno su upali i trgovinu Panda na zagrebačkom Trnju.

Razbojništva su činili klasičnim načinom. Adrese stanica nalazili su na internetu, ulazili su većinom nemaskirani, naoružani pištoljem ili nožem pa zaprijetili zaposlenici, nekad samo verbalno da im preda novac i zlato. Potom bi ih često vezivali plastičnim vezicama kako ne bi odmah nakon njihova bijega mogle nazvati policiju što je policiji, priznaje Krešimir Antolić, šef Općeg kriminaliteta u PUZ-u, otežavalo posao.

Zlato bi dalje preprodavali različitim preprodavačima koje su pronalazili u oglasnicima. Neka razbojstva činili su samostalno, a u nekima su sudjelovala dvojica ili trojica. Posao im je uvelike olakšavala činjenica da većina stanica za otkup zlata barem u vrijeme razbojništava nije imala sigurnosne kamere jer po zakonu ne trebaju imati sigurnosne mjere poput novčarskih institucija.

Sva četvorica policiji su već vrlo dobro poznata. Najpoznatiji je svakako 29-godišnji Zagrepčanin Z. O. koji je evidentiran za više od 250 kaznenih djela, mahom za razbojništva, ali i zbog droge. Zbog droge su evidentirana i druga dvojica uhićenih, točnije 23-godišnji D. Š. iz Zagreba, kojem u dosjeu također stoje imovinski delikti, te 20-godišnji L. P. Iz Benkovca. I on je već ranije evidentiran zbog imovinskih delikata. Posljednji "mušketir", 21-godišnji A. S. iz Velike Gorice, pak u dosjeu ima nekoliko prijava, sve zbog razbojništava. Svi su odvedeni pritvorskom nadzorniku, a Županijskom državnom odvjetništvu dostavljeno je posebno izvješće.

>>U istom danu opljačkane dvije stanice za otkup zlata u Zagrebu

>>Ostavili djelatnice na milost lopovima jer zakon to dopušta

Komentara 14

OB
-obrisani-
05:33 05.01.2012.

Otkupne stanice zlata - ne izdaju ni raćune po otkupu ! Valjda štede zbog krize ili čuvaju Hrvatske Šume

KU
kukuriku
16:24 04.01.2012.

austrija,...dovoljno ti je ucí u U-Bahn.., medju \"cévapdjinice\" pa ti je -jasno , cíja su dica!!

MA
mališa
17:28 04.01.2012.

Sve više se Hrvati vraćaju svom maternjem srpskom jeziku. Šport je opet sport, postaja je stanica itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije