preminuo u bolnici

Policija u SAD-u držala mladića u opasnom položaju, njegove posljednje riječi su potresne

Foto: Screenshot
1/4
25.06.2020.
u 10:38

'Vi ste fenomenalni. Vi ste prelijepi i ja vas volim. Oprostite mi', rekao je 23-godišnjak

Elijah McCain radio je kao masažni terapeut, a često je tijekom pauza za ručak u svom rodnom gradu Aurori, u Coloradu, svirao violinu za mačiće u skloništu. Poznanici su ga opisali kao "pacifista i vegetarijanca koji je volio trčati te smiješiti se".

Njegova je sestra rekla kako je ponekad nosio skijašku masku jer je bio anemičan i sklon prehladama. Jedne noći u kolovozu 2019. išao je kući iz dućana s maskom kada mu je prišla policija koja je dobila dojavu o "sumnjivom muškarcu" na tom području. Nakon toga došlo je do sukoba između 23-godišnjaka i policajaca koji je samo djelomično snimljen jer su sve kamere koje se nalaze na uniformama policijskih službenika navodno otpale tijekom incidenta, piše Upworthy.

McClaina je policija držala u položaju koji je u nekim gradovima zabranjen zbog potencijalne opasnosti po život. Na kraju je Elijah McCain dobio srčani udar na putu do bolnice, pao u komu i preminuo tri dana kasnije. Bio je nenaoružan, a njegove posljednje riječi dok su ga policajci nasilno držali slomile su mnoga srca.

"Ne mogu disati. Imam ovdje svoju osobnu iskaznicu. Zovem se Elijah McCain. Tu je moja kuća. Samo sam išao kući. Introvert sam i drugačiji, samo to. Žao mi je. Nemam nikakav pištolj. Ne koristim oružje, ne tučem se. Zašto ste me napali? Pa ja čak ni ne ubijam muhe. Ne jedem meso. Ali ni ne osuđujem one koji ga jedu. Ne osuđujem nikoga. Žao mi je, samo sam htio biti bolja osoba. Bit ću stvarno bolji. Vi ste fenomenalni. Vi ste prelijepi i ja vas volim. Oprostite mi. Žao mi je. Žao mi je. Ajme, ovo stvarno boli. Stvarno ste snažni. Timski rad, zar ne? (počinje plakati) Ajme, žao mi je. Nisam to htio učiniti, ali ne mogu disati“, kazao im je i počeo povraćati.

Policijska postaja Aurora je u studenom, tri mjeseca nakon McClainove smrti, na YouTubeu objavila snimku incidenta. Okružni tužitelj  kazao je da nema dokaza o neopravdanoj uporabi nasilja te da neće podnijeti kaznene prijave protiv policajaca.

Gradski službenik Jim Twombly pristao je 9. lipnja ove godine, zbog pritiska javnosti, na neovisnu istragu McClainove smrti. No i ta se istraga izjalovila jer je odvjetnik koji je bio zadužen za vođenje istrage zapravo bivši policajac koji se specijalizirao za obranu policijskih odjela u slučajevima kaznene odgovornosti. 

Položaj u kojem je policija držala McCaina u Aurori je zabranjen, a provedene su i još neke manje promjene u policiji. Jedna od njih je obuka policajaca da dojava o "sumnjivoj osobi" ne znači da je ta osoba krivac, kao što su policajci smatrali za miroljubivog 23-godišnjaka. 

Ključne riječi

Komentara 8

OR
orao10
17:35 25.06.2020.

Zivim u Americi 35 godina i nikad nisam ima problema sa policijom i puno se bolje ponasaju nego nasi drotovi u Hrvatskoj

NE
Nepokolebljiv
14:55 25.06.2020.

Ovo se dogodilo prije 10 mjeseci i dvije razlicite istrage su od tada provedena bez da su nasle povoda za hapsenje policajaca. Da li se mora traziti nesto uzastopno dok se konacno nade?

ZI
zimerman
16:35 25.06.2020.

Ništa mu se bebi dogodilo da je surađivao sa policijom .Ako je bio bas toliko dobar i blažen kao sto ste ga u prvim redovima opisali nema teorije da bi se takva osoba mogla sukobiti sa policijom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije