diplomatski skandal

Poljski ministar odnos sa SAD-om usporedio s oralnim seksom!

Radek Sikorski
Foto: Reuters Screenshot
23.06.2014.
u 14:31

Ministar vanjskih poslova ustvrdio je da su Poljaci naivni te kako je savez njegove domovine i SAD-a bezvrijedan i štetan jer ''stvara osjećaj lažne sigurnosti''

Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski izazvao je diplomatski skandal jer je odnos sa SAD-om opisao kao ''oralno zadovoljavanje bez kompenzacije''. Kontroverzne primjedbe Sikorski je izrekao tijekom privatnog razgovora s parlamentarnim zastupnikom i bivšim ministrom financija Jacekom Rostowskim, a transkript razgovora objavio je magazin Wpost, javlja Daily Mail.

Ministar vanjskih poslova ustvrdio je da su Poljaci naivni te kako je savez njegove domovine i SAD-a bezvrijedan i štetan jer ''stvara osjećaj lažne sigurnosti''.

– To je potpuno sr***. Ući ćemo u konflikt s Nijemcima i Rusima i mislit ćemo da je sve u redu jer smo popušili Amerikancima. To je sr***. Sr*** – kazao je Sikorski. ''Problem Poljaka je'', nastavio je prvi čovjek poljske diplomacije, ''što imamo vrlo plitak ponos i nisko samopoštovanje'' objasnio je i takvo ponašanje opisao pogrdnim i rasističkim izrazom ''murzynskosc'' kojim Poljaci označavaju pripadnike crne rase. Kako je poslije ispričao, namjera mu je bila uputiti na antikolonijalni pokret u Europi.

Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati incident i curenje vrpce, a susretljivija nije bila ni glasnogovornica poljske vlade. Dok se očekuje reakcija premijera Donalda Tuska, poljski mediji ističu štetan utjecaj koji će iz njega proizaći. Podsjećaju da je Sikorski, inače žestok protivnik Kremlja i ruske intervencije u Ukrajini, do 2009. gledao blagonaklono na Washington. Stvari su se promijenile kada je Barack Obama pokušao unaprijediti odnose s Rusijom te istodobno smanjiti opseg proturaketnog obrambenog plana za Poljsku i ostale istočnoeuropske zemlje.

Osim što je curenjem snimke privatnog razgovora karijera Sikorskog, koji je službeno kandidiran za nasljednika Catherine Ashton na mjestu šefa vanjske politike EU, dovedena u pitanje, skandal prijeti i državnom poretku jer je onaj tko je iskoristio obavještajne službe u unutarnjim političkim borbama, znatno je ugrozio ugled Poljske u svijetu.

Komentara 15

HR
hrxxx111
14:36 23.06.2014.

napokon netko iskren

Ivan Štorga
15:12 23.06.2014.

Isto kao i Hrvatska!

Avatar Lutkica
Lutkica
15:26 23.06.2014.

tko puši taj uvijek na kraju popuši

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije