Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
caritas

Pomogli 2016 obitelji s petero i više djece, podijelili 460 stipendija

caritas,požeška biskupija,svećenici,crkva (1)
Foto: Ljiljana Marić
1/5
10.08.2012.
u 19:48

Požeška biskupija i njezin Caritas danas su slavili sv. Lovru, svoga nebeskog zaštitnika

Požeška biskupija i njezin Caritas danas su slavili sv. Lovru, svoga nebeskog zaštitnika. Na slavlju u požeškoj istoimenoj crkvi koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević sudjelovali su i Caritasovi volonteri te studenti i učenici koji su primali biskupijsku stipendiju tijekom minule školske godine.

Biskup Škvorčević kazao je da je ovaj blagdan prigoda da se zapitamo kako je naša duša, ali i duša požeška i hrvatska. Dodao je da je današnja naviještena Božja riječ izazov da razmislimo o sijanju, rastu i plodu u našem životu, odnosno o ostvarenju punine života. Mjera za to razmišljanje jest Isus Krist. – Čovjek sebe nije mogao na ovoj zemlji ni posijati ni samom sebi dati snagu kojom će rasti do te punine – kazao je biskup koji je sv. Lovru istaknuo kao uzor rasta do punine života.

Što u Hrvatskoj sijemo

Biskup je upozorio kako i danas neki u Hrvatskoj smatraju da nije dobro sijati jer to znači umiranje. Međutim, napomenuo je biskup, ne postoji druga i bolja formula od ove. Samo ovakvo sijanje donosi rast i plod. Dok je bilo ovakvog hrvatskog sijanja, raslo se, živjelo, opstajalo i pobjeđivalo.

– Moramo se i trebamo pitati što mi to u Hrvatskoj sijemo. Hoće li u Hrvatskoj rasti život i dostojanstvo čovjeka ili ćemo mi pomalo umirati? Zato je danas potrebno moliti sa sv. Lovrom da nam pomogne kako bismo znali sijati, darivati sebe za druge i za Boga, ali i za one koji vode našu zemlju da imaju dovoljno mudrosti pa da razumiju što nam se to događa i što nam se događalo kroz 13. stoljeća vjernosti Bogu u njegovoj Crkvi – poručio je biskup dodavši da imamo iskustvo koje nas uči kojim putem i kako trebamo dalje.

Zahvala volonterima

Nakon misnog slavlja u dvorani sv. Terezije održan je susret Caritasovih volontera i biskupijskih stipendista. Ravnatelj Caritasa Nedjeljko Androš tom je prigodom istaknuo da je od 2000. godine do sada podijeljeno 460 biskupijskih stipendija te da svake godine pomažu 2016 obitelji koje imaju petero i više djece. Svaki dan kuhinja biskupijskog Caritasa skuha oko šezdesetak obroka za potrebite, a do sada kroz plaćanje režija, kupnju drva, školskih knjiga te darivanje odjeće pomogli su 864 obitelji. Zahvalio je svima koji u potrebitima prepoznaju Isusa te im pomažu ili kao volonteri ili sudjelujući u brojnim akcijama biskupijskog Caritasa koje su do sada pokretali.

Komentara 3

LI
liskovaca
10:29 11.08.2012.

zašto ovo nije na naslovnici?????

AL
Alkana
16:39 11.08.2012.

To mi se jako sviđa: pomaganje obiteljima s više djece. Sad počinje nova školska godina i očekujem da će konačno i Crkva prepoznati potrebe obitelji. Dosada uglavnom samo lijepo pričaju i potiču da se što više djece rađa ali svoje novce drže čvrsto u bankama. Crkvi ćemo svi puno više vjerovati kad bude izašla iz svojih raskošnih, dobro zatvorenih dvora, kad bude s ljudima dijelila i dobro i zlo. Nek idu među narod, kako je to Isus rdio i nek ne čekaju da će ljudi k njima dolaziti i to još u ono kratko radno vrijeme od sat vremena, naravno ne ponedjeljkom, jer se velečasni moraju odmarati od nedjelje - a od čega su se umorili? Nek provedu jedan dan u domu obitelji s petero djece pa će vidjeti što znači rad i umor.

AD
AdriaticSea
23:57 12.08.2012.

Ako se ne mogu brinuti za njih zašto imaju toliko djece pa onda traže da im se pomogne, svaka čast svakome, ali ako si siromašan što će ti 5-tero djece?+

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije