[u povodu]

Poniženje Vukovara

11.02.2005.
u 15:43

Hrvatsko je pravosuđe ponizno prihvatilo lažni milodar haaške tužiteljice Carle del Ponte, kojim nudi da se zloglasnoj vukovarskoj trojki (Šljivančanin, Mrkšić, Radić) sudi u Hrvatskoj. Točnije u - Hrvatskoj ili Srbiji i Crnoj Gori, što je još uvredljivije, jer se hoće reći da je Haagu to zapravo i svejedno. Smije li hrvatsko pravosuđe, država i društvo olako pristati na ovo de facto i de iure derogiranje vukovarske tragedije?

Zar zločini u Vukovaru i nad Vukovarom, njegovim braniteljima i građanima nisu jedni od najtežih zbog kojih je uopće i osnovan Haaški sud? Čime se taj sud i ima baviti ako se vukovarska tragedija prepušta nacionalnim sudovima? Hrvatsko pravosuđe čini još jednu veliku grešku, nakon one kad devedestih nije transparentno održalo suđenje za vukovarske zločine, makar i u odsutnosti, glavnim krivcima (trojki, ali i Kadijeviću, Adžiću).

Uz hrvatski pristanak na seljenje suđenja vukovarskoj trojki iz Haaga, srbijanska bi strana vještom pravnom i diplomatskom ofanzivom mogla ishoditi da suđenje bude u Beogradu, što bi s obzirom na dosadašnji tijek beogradskog suđenja za ratne zločine na Ovčari značilo da bi trojka gotovo imala osiguranu oslobađajuću premiju poput Strugara. Dok hrvatska ministrica pravosuđa govori o tehničkim uvjetima i novoj sudnici, a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izražava spremnost da "i osobno" preuzme zastupanje optužnice (što bi sve haaške presuditelje valjda trebali neizmjerno razgaliti), srbijanska strana hvali se već započetim suđenjem za zločine za Ovčari. Čak i stručnjaci uvažavani izvan Srbije daju argumente za suđenje trojki u Beogradu. Vojin Dimitrijević tvrdi da bi prepuštanje slučaja Hrvatskoj bilo - kršenje Ustava Srbije, a Rasim Ljajić, ministar ljudskih prava, pripominje da bi suđenje u Hrvatskoj "usporilo proces pomirbe u regiji". Srbijanski predsjednik Tadić slično zbori. Dotle hrvatska strana u štreberskoj maniri rabi haaške besmislice o "izlaznoj strategiji" ustupanja procesa nacionalnom pravosuđu.

Od Hrvatske u drhtavici pred mistikom 17. ožujka nemoguće je očekivati da zbog derogiranja vukovarske tragedije čak zatraži i ostavku haaške tužiteljice. No, barem bi, vukovarskih žrtava radi, bilo dostojanstveno tražiti objašnjenje za pretvaranje vukovarske tragedije u zločin niže kategorije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije