Vlasnik Vecidije Placidus morao je na brzinu napustiti svoj popularni restoran na Via dell'Abbondanza, glavnoj ulici Pompeja, tako da je iza sebe ostavio čak i vrč pun kovanica s dvodnevnom zaradom svoje zalogajnice. Završetkom svih arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova, nakon gotovo 2000 godina, njegov restoran brze hrane će ponovno otvoriti vrata gostima.
Mnogo prije nego što je u obližnjem Napulju izmišljena pizza, građani Pompeja – grada uništenog 79. u vulkanskoj erupciji – uživali su u laganoj mediteranskoj kuhinji, i jela zasnovana na žitaricama, povrću, siru i ribi uzimali "za ponijeti" ili za konzumaciju u trikliniju restorana, gdje su ležeći na kaučevima po rimskom običaju mogli uživati u iznimnom zidnom ukrasu, freski Jupitera u obličju bika kako obljubljuje Europu.
A kao što brzoj hrani i priliči, osim zdravih jela za lagani dnevni obrok služili su se i popularni deserti, uglavnom zasnovani na medu i ricotta siru. Dva takva jela, mostaciolli i globe, moglo je probati 300 odabranih gostiju, koji su u nedjelju bili na "pretpremijeri" otvorenja prastare zalogajnice. Prema najavama, restoran će uskoro biti otvoren za sve turiste koji obilaze Pompeje.
Kao i u stara vremena, na pultu u obliku slova L bit će izloženi stakleni vrčevi i zdjele s hranom koja se nudi taj dan. Od 1748., kad je restoran otkopan iz vulkanskog pepela, pa do danas arheiolozi i konzervatori imali su sasvim dovoljno vremena da obave radove i bilo je vrijeme da taj popularni lokal ponovo otvori svoja vrata gostima.
Like! :)