Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADINA ODLUKA

Pooštravanje mobilizacije: Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini

Ukrainian servicemen build pontoon bridges during an exercise in Chernihiv region
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/12
25.04.2024.
u 03:00

Stotine tisuća vojno sposobnih Ukrajinaca živi u inozemstvu, dok se zemlja suočava s manjkom vojnika u ratu

Ukrajinska vlada, dodatno pooštravajući mobilizaciju, donijela je u srijedu odluku da se putovnice vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo u zemlji. Propisi su objavljeni u srijedu, dan nakon što je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba obustavio do 18. svibnja konzularne usluge za vojno sposobne muškarce i kritizirao one koji se nalaze u inozemstvu što ne služe u ratu protiv Rusije.

Posljednjom odlukom vlade propisano je da se putovnice muškarcima od 18 do 60 godina mogu izdati samo unutar Ukrajine. Stotine tisuća vojno sposobnih Ukrajinaca živi u inozemstvu, dok se zemlja suočava s manjkom vojnika u ratu protiv bolje opremljene i veće ruske vojske. Ukrajina je ovaj mjesec usvojila zakon kojim se revidira mobilizacija civila u oružane snage.

U komentarima o obustavi konzularnih usluga, Kuleba je u utorak rekao da je neprimjereno da vojni obveznici žive u inozemstvu, a i dalje žele koristiti državne usluge. "Boravak u inozemstvu ne oslobađa građanina njegovih ili njezinih domovinskih dužnosti", napisao je na X-u.

 

GALERIJA Pripreme za rusku ofenzivu: Ukrajina potrošila više od 500 milijuna dolara na utvrđivanje granice
Ukrainian servicemen build pontoon bridges during an exercise in Chernihiv region
1/11

Komentara 7

XA
xaron
07:04 25.04.2024.

Ukrajina je dobila novi paket pomoči od 60 milijardi $. To je izgleda bilo lakše nego nači vojnike .

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:21 25.04.2024.

Britanci planiraju poslati Ukrajini nove krilate bombe Paveway 4. Ocheretyne, Donjecka oblast, Rusi još napreduju prema istoku duž autoceste T0511, naredni cilj je mjesto Soloviove, nešto južnije od planirane linije glavnog napada. Ruske snage su taktički nadvladale ukrajinsku 115. samostalnu brigadu koja je branila taj pravac, inače slabije pripremljen za obranu. Širi cilj jer i Krasnohorivka. U Donjecku ruska vojska ide prema gradu Terni, a dijelom i južnije na Yampolivku. Pritisak je i dalje na Chasiv Yar. U Rusiji gore rezervoari Rosnefta kod mjesta Yartsevo u oblasti Smolenska, na autocesti E20. Gori i tvornica za opremanje električnih centrala kod Voroneža u Rusiji.

LU
luftbrenzzer
09:27 25.04.2024.

Objektivno nikom se ne da ići u blatnjave rovove pod kišom granata u ratu punom neizvjesnosti i vrlo upitne konačnice. Netko će dobiti metak a netko imetak, a na kraju će sve riješiti političari samo što neće moći vratiti izgubljenee živote niti vratiti zdravlje bezbrojnim teškim invalidima bez nogu, ruku, očiju... Ljudi znaju da su u ratu potrošna roba pa se gedaju izmaknuti ako je moguće što je posve razumljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije