TREĆI KVARTAL 2024.

Porasla je prosječna neto plaća u Hrvatskoj. Evo koliko iznosi

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
03.10.2024.
u 09:06

Gledano po zanimanjima, najvišu mjesečnu plaću u Hrvatskoj imali su lead developeri, piloti i IT arhitekti, a najmanju frizeri, šivači i spremačice

U trećem kvartalu 2024. prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1349 eura, 3% više u odnosu na prethodni kvartal i čak 16% više nego u istom razdoblju lani, pokazalo je istraživanje servisa MojaPlaća.hr u sastavu Alma Career Croatia. Medijan plaće nešto je niži i iznosi 1255 eura, što znači da većina radnika prima manju plaću od navedenog prosjeka. U odnosu na prošli kvartal medijalna plaća narasla je 5%, a u odnosu na isto razdoblje lani 18%. U odnosu na prošli kvartal te prošlu godinu pokazalo se da najniže plaće brže rastu od viših. Unatoč dugotrajnom padu potražnje za radnom snagom u IT sektoru, kao i učestalim otpuštanjima unutar ove industrije, IT stručnjaci i dalje ostaju najplaćeniji radnici u Hrvatskoj. Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju tekstilni radnici (-33%, točnije 952 eura), djelatnici u uslužnim djelatnostima (-29%, odnosno 906 eura) i pomoćnim zanimanjima (-34%, preciznije 893 eura).

Gledano po zanimanjima, ne uzimajući u obzir hijerarhijske pozicije (menadžment), najvišu mjesečnu plaću u trećem kvartalu imali su lead developeri, piloti te IT arhitekti. Najpotplaćeniji radnici u Hrvatskoj su frizeri, šivači i spremačice. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 3% više od prosjeka te iznose 1383 eura. Najveći rast plaća u odnosu na prošlu godinu zabilježen je, tvrdi se, u tvrtkama u državnom vlasništvu, čak 14%.

Međutim, plaće zaposlenih u tim tvrtkama i dalje su ispod prosjeka te se njihova mjesečna primanja u prosjeku kreću oko 1248 eura. Plaće u privatnim domaćim tvrtkama su 7% ispod prosjeka te iznose 1251 euro, što je 10% više nego prošle godine. Najniže plaće i dalje su na istoku zemlje: u Požeško-slavonskoj (-19%), Vukovarsko-srijemskoj (-21%) te Virovitičko-podravskoj županiji (-20%). Najviša prosječna plaća i dalje je u Gradu Zagrebu (4% iznad prosjeka) te iznosi 1397 eura.

Radnici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja imaju veće plaće u odnosu na one s kraćim stažem i nižim obrazovanjem, pokazalo je istraživanje. Zaposlenici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) tako u prosjeku imaju 42% veću plaću od prosječne (1917 eura). Osobe s visokom stručnom spremom imaju 7% višu plaću od prosječne (1518 eura). S druge strane, oni sa završenom srednjom stručnom spremom imaju 1168 eura, 4% manje od prosjeka. Također, analize pokazuju kako radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 1050 eura (21% manje od prosjeka). Najvišu plaću, očekivano, imaju zaposlenici s više od 10 godina iskustva – 1416 eura, odnosno 5% više od prosjeka. U trećem kvartalu 2024. godine muškarci su, u prosjeku, zarađivali čak 16% više od žena.

GALERIJA Ruši se najveći hotel bivše države: Dizajnirao ga Hrvat, ugostio je svjetske face, a sačuvat će smo jednu vrijednost
Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
1/16
Ključne riječi

Komentara 10

HE
Hedonista
11:19 03.10.2024.

Prosjecna placa moze biti i €1.600 iduce godine al to nista ne znaci. Treba se ili izracunati ta prosjecna placa po principu PPP (Purchasing Power Parity) ili, jos bolje, treba se gledati medijalna placa.. nema teorije da je preko €1.000. Ja ne zivim u HR ali moji prijatelji koji su ostali dole imaju managerske place ispod €2.000.

Avatar Semper5
Semper5
10:40 03.10.2024.

Pa Plenki i političari si poduplali plaće, naravno da je prosjek porastao. Klasična priča o sarmi, nekome meso, a nekome kupus, ali zajedno jedemo sarmu.

Avatar neugodan
neugodan
10:19 03.10.2024.

Lopovi. Iz racunice izbacite javni sektor i place direktora i kvazi menadjera. Ovo je sve propaganda zlocinacke organizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije