STRUČNJACI O POREZU NA NEKRETNINE

'To je obično kukavičje jaje. Što će sad, pod apartmane voditi i vikendice i klijeti po vinogradima?'

08.09.2024.
u 06:56

Najavljeno uvođenje poreza na nekretnine postalo je top-tema ljeta na zalasku, a pobudilo je zanimanje načelnika i gradonačelnika hrvatskih gradova

Ključne riječi

Komentara 56

CR
crocro
07:34 08.09.2024.

Ako do poreza dođe, onda se strogo mora kategorizirati svaka nekretnina i to uvidom u stvarno stanje i vrijednost objekta, tako da se stvarno pod apartmane ne bi vodili objekti po vinogradima i voćnjacima i odnosu na objekte koji se iznajmljuju. Zato valja ne trčati stihijski s nekim formulama, već gospoda trebaju s vlasnikom izaći na teren, otvoriti prostorije za uvid, fotografirati objekt iznutra i iz vana, je li objekt uopće u funkciji tj. posjeduje li priključak na vodovodnu mrežu, posjeduje li priključak na niskonaponsku mrežu, posjeduje li priključak na kanalizacijski sustav, ima li fasadu i još niz drugih parametara. Tako se moraju razlučiti vrste objekata. Ako se počne stihijski po nekim papirima u uredima za prostorno planiranje, pa onda izjednačiti luksuzne objekte s objektima po vinogradima pa da svi plaćaju po tzv "kvadratu", moglo bi biti hajke. Ja ne negiram da i po vinogradima nema luksuznih objekata, ali mora se stvarno stanje ustanoviti na izravnom uvidu na terenu. Pa ako u to ulaze neka ne ulaze grlom u jagode, jer neće stići odgovoriti na pritužbe i žalbe zbog nepoštene kategorizacije. Sada se počinje zadirati u vrlo ozbiljan problem i ako se on ne provede pošteno i pravedno, mogući su problemi.

ED
edgar2
08:26 08.09.2024.

Porez na nekretnine, ako će se već uvoditi onda ga treba plaćati po vrijednosti nekretnine, a ne po kvadratima...Nije isto 100 m2 na Pantovčaku ili Tuškancu i negdje u Slavoniji...!

LU
lukarak
07:27 08.09.2024.

Da, ustavni sud je ukinuo poreze 2007. Ali nije ukinuo porez na kuce za odmor, sto je isto kazneni porez jer ga placas ako svoje vlasnistvo ne koristis kako 'drzava kaze'. Koja je razlika izmedju neizgradjenog zemljista, neobradjenog zemljista i neuseljenog stana? Porez trebaju placati vlasnici, a ne ovo sad dijeljenje i huskanje naroda jedne na druge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije