zbog birokracije

I država mulja s PDV-om: Strani veleposlanici bijesni, traže povrat poreza

11.09.2014., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Vesna Pusic, Boris Lalovac.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.10.2014.
u 18:38

Dugovi su od 4 do 5 tisuća do više stotina tisuća eura za najveća veleposlanstva. Od ministra financija, tvrde, dobivaju samo obećanja

Golemo nezadovoljstvo i ljutnja vlada među stranim veleposlanicima u Hrvatskoj. Većina njih osobno, ali i njihove diplomatske misije, gotovo šest mjeseci čekaju da im Porezna uprava isplati povrat PDV-a na stvari kupljene u Hrvatskoj, na što po zakonu imaju pravo.

Loše vijesti iz prve ruke

Veleposlanici, a među njima su i neki iz najmoćnijih država svijeta, više su puta prosvjedovali kod ministra financija Borisa Lalovca tražeći da država profunkcionira. U međuvremenu, probijeni su proračuni veleposlanstava, a veleposlanici su manjak u blagajni morali objašnjavati svojim ministarstvima vanjskih poslova i financija, što opet znači da se vijest o slabom funkcioniranju naše države proširila iz prve ruke u svjetske države na najviše razine.

Diplomatske misije i veleposlanstva te diplomatsko osoblje oslobođeni su plaćanja PDV-a na robu kupljenu u državi u kojoj su akreditirani, što regulira Bečka konvencija. U Hrvatskoj je do ulaska u EU bilo uređeno da diplomati, uz potvrdu, na licu mjesta plaćaju iznos bez PDV-a. Od početka ove godine pak, veleposlanstva i diplomatske misije te osoblje na kraju svakog kvartala prijavljuju PDV te prilažu račune. 

– Podnijeli smo zahtjev za povrat PDV-a za prvi kvartal u travnju, u srpnju za drugi te u listopadu za treći. Dosad nismo dobili ni novčića – kažu nam. Dugovi RH kreću se od 4-5 tisuća eura za manja veleposlanstva, do stotina tisuća za veća poput američkog. – Sastajali smo se i s ministrom Lalovcem. Dobivamo samo obećanja – kažu u veleposlanstvima.

Novi zakon pa novac?

Ministar Lalovac potvrđuje da zapinje s povratom PDV-a te da ovako loša reklama nije najsretnija za RH.  

– Sastao sam se sa svih 28 veleposlanika i ispričao im se. Novac ćemo vratiti što prije, a tijekom ovog mjeseca promijeniti i zakon te pojednostaviti sustav – govori Lalovac. Ističe kako je problem nastao zbog administrativnih problema, dok iz Ministarstva vanjskih poslova poručuju kako novac mora biti isplaćen. Diplomati komentiraju kako im je važno samo da sustav funkcionira.

>> Lalovac traži od Vujčića jeftiniji kapital za državu

Komentara 36

NO
nonoinoq
19:19 06.10.2014.

Mogu misliti što ti strani veleposlanici pričaju svojim poduzetnicima koji se dođu informirati o ulaganju u Hrvatsku, kako nas sramote ovi kukurikavci, pa to nije normalno. Nije onda ni čudno da ova vlada u svom mandatu nema rast i ne zna što je rast BDP-a.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:48 06.10.2014.

Vidimo na slici zvijezde sadašnjeg izbornog sustava, koji je prema nekim skoro pa savršen. Samo što ne znamo tko je od koga gori na Pantovčaku i Markovu trgu.

TH
than
18:51 06.10.2014.

Da,problem povrata poreza je zbog administrativnih problema. Tko jos vjeruje u takve bajke ? Para jednostavno nema i sve se maksimalno prolongira. No, kada recimo americko veleposlanstvo ima problema, cemu se onda tek moze nadati 'mali' covjek u ovoj drzavi ?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije