Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPUŠTANJE DOBNE GRANICE

Posljedice za tragediju u Beogradu: Prema mišljenju stručnjaka, ubojica bi mogao kazneno odgovarati

Beograd: Ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" neprestano pristižu građani kako bi zapalili svijeću
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/35
19.05.2023.
u 12:55

Dobna granica za krivičnu odgovornost na međunarodnoj razini je 14 godina. U skladu s time ista dobna granica postavljena je i u Srbiji. Međutim, nakon zločina u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, vrh predlaže spuštanje dobne granice na 12 godina.

Trinaestogodišnje dijete ubilo je jednu odraslu osobu te devetero djece u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu. Zbog svog zločina, dijete neće biti krivično kažnjeno. Dječaku ne prijeti zatvorska kazna kao niti mjera boravka kazneno-popravnoj ustanovi. Razlog zašto počinitelj neće snositi sankcije za svoj zločin jest njegova dob. Propisi navode da osoba ispod četrnaest godina starosti ne može biti podvrgnuta krivičnim sankcijama kao niti ostalim mjerama propisanih Zakonom.

Učenici kao njihovi roditelji žive u strahu i pitaju se je li malodobni počinitelj slobodan. Također, traže objašnjenje države što će biti s njim i zašto ne snosi nikakve sankcije. Neuropsihijatrica Slavica Đukić Dejanović objasnila je da psiholozi, dječji psihijatri i ostali stručnjaci rade na na ispitivanju njegove strukture ličnosti i njegovih psiholoških svojstava. Za Blic je objasnila da taj postupak traje nekoliko tjedana, a možda i mjeseci. Također, nadodaje da ako osoba nije krivično odgovorna i počini djelo zbog mentalne bolesti, u tom slučaju mora se izreći medicinska mjera obaveznog liječenja.

VEZANI ČLANCI:

Zakonska odredba o zaštiti osoba s mentalnim teškoćama

Niti sudska niti medicinska struka do sada se nisu susrele sa slučajem poput ovog. Zbog toga u Srbiji uče iz primjera drugih država u ovakvim slučajevima. Odvjetnik Branislav Stanišić navodi da Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama sadrži mogućnost zadržavanja osobe na liječenju zatvorenog tipa u psihijatrijskoj ustanovi u dobi do 18 godina.

"Taj zakon može se primijeniti i nad djecom uz potpis dječjeg psihijatra. Jedan od načina na koji može da se mimo odobrenja staratelja ili zakonskog zastupnika zadrži u ustanovi zatvorenog tipa jest da se procjeni da je opasan po sebe, vlastiti život ili život drugih", objasnio je Stanišić za Blic.

GALERIJA: Tuga u Srbiji: Građani palili svijeće za stradale u pucnjavi u beogradskoj školi

Beograd: Ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" neprestano pristižu građani kako bi zapalili svijeću
1/33

Spuštanje dobne granice za krivičnu odgovornost

Đukić Dejanović napominje da postoje državni instrumenti za sigurnost i interes ljudi i djece u koji bi mogli biti žrtve u slučaju da postoji rizik u vezi ponašanja maloljetne osobe.

"Ne procjenjuje se samo rizik što bi mogao učiniti i da li bi to bile radnje koje je već činio ili još teže, nego i kakav rizik počinitelj zločina nosi kao osoba sa svojstvima koje ima i radnjama koje je počinio u odnosu na druge", napominje.

VIDEO Masovni prosvjed u Beogradu: 'Djecu su ubili prijatelji, odakle njima oružje?'

Dobna granica za krivičnu odgovornost na međunarodnoj razini je 14 godina. U skladu s time ista dobna granica postavljena je i u Srbiji. Međutim, nakon zločina u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, vrh predlaže spuštanje dobne granice na 12 godina. U tom slučaju njegov počinitelj ostaje nekažnjen, ali bi postojala opomena za ubuduće. Stanišić kaže da se zakon ne može se primjenjivati retroaktivno, osim ukoliko u ovom slučaju ne bi bio povoljniji po onog na koga se primjenjuje. Također, nadodao je da se nada da se ovakvi zločini neće ponavljati i da se promijenjen zakon neće morati primjenjivati. 

Prijedlog za smanjivanje dobne granice na 12 godina starosti za počinjenje zločina nije najniža dobna granica. U Engleskoj i Walesu djeca od 10 godina mogu biti dovedena pred sud, a u Škotskoj je ta granica 12 godina starosti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije