AMERIČKI POVJESNIČAR INGRAO TVRDI

'Postojao je usmeni sporazum Karadžić-Holbrooke'

16.11.2008.
u 18:07

Američki povjesničar Charles Ingrao izjavio je za beogradski dnevnik 'Glas javnosti' kako je sporazum Karadžić-Holbrooke postojao, ali u usmenom obliku te da je sklopljen putem posrednika, bez pisanog traga, a istekao je, kako kaže 1993. godine.

- Prije dvije godine smo dobili potvrdu da je Holbrook obećao Karadžiću da ga IFOR neće uhititi. Mogao je to obećati, jer je IFOR tada bio izravno pod američkim zapovjedništvom - tvrdi Ingrao.

Ingrao međutim priznaje kako ne zna što je točno Holbrooke rekao Karadžiću, ali zna što je sudionicima projekta znanstvenika, čiji je i on član, prenio jedan visoki dužnosnik State Departmenta.

- Važno je da shvatite kako nitko nije mogao obećati Karadžiću da mu se neće suditi u Haagu, jer nijedan političar nema toliki utjecaj niti može reći sudu što da napravi - dodaje.

Na pitanje zašto je Karadžić bio naivan da povjeruje u takva usmena obećanja Ingrao odgovara kako su Sjedinjene Države u to vrijeme kontrolirale situaciju u BiH.

- Bio sam na Palama 10. listopada 1996. godine i vidio Karadžića kako slobodno šeta. Holbrook i još neki u State Departmantu borili su se da Clinton promijeni odluku o neuhićenju ratnih zločinaca. Iz toga proizlazi da je Holbrook Karadžiću obećao nešto što je već uživao, ali toga nije bio svjestan, pa je u neznanju prihvatio - objašnjava Ingrao.

Također ističe kako je u pripremi knjiga o spornom sporazumu koja će 'vrlo osramotiti' administraciju predsjednika Clintona.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije