Suradnja

Potomci stare lipe produbili povezanost među "imenjacima"

'lipa1_ses_zag_080411'
''
12.04.2011.
u 08:15

Šest hrvatskih osnovnih škola i jedna iz Republike Srbije, koje nose ime Matije Gupca, zajedno su sadile potomke Gupčeve lipe

Gornjostubički osnovnoškolci ponosni su na svoje naslijeđe i velikana Matiju Gupca, čije ime nosi i njihova škola.

Rođena inicijativa

Prije više godina rođena je inicijativa za povezivanje škola koje nose ime velikog puntarskog vođe te je okupljeno šest osnovnih škola u Hrvatskoj i jedna u Tavankutu kraj Subotice u Republici Srbiji, gdje uglavnom žive Hrvati Bunjevci. Njihovo prijateljstvo i suradnja intenzivirani su 2008. godine, a u Gornjoj Stubici prvi su se put okupile sve škole Matije Gupca – i to iz Zagreba, Jarmine, Cernika, Piškorevaca, Magadenovca, Tavankuta i, naravno, Gornje Stubice, kako bi učenici zajedno u školskom dvorištu posadili potomka legendarne Gupčeve lipe. – Naša se suradnja do sada zasnivala uglavnom na uzajamnim posjetima učenika i učitelja, raznim kulturnim i sportskim manifestacijama te pojedinim projektima, međutim ovo nas je sada još više povezalo. Potomci Gupčeve lipe do sada su posađeni u Zagrebu, Tavankutu, Jarmini, sada i u Gornjoj Stubici, a svoje sadnice dobile su i škole iz Cernika, Piškorevaca i Magadenovca. Idući zajednički susret planiramo već 13. svibnja u Cerniku – kazala je Sanja Knezić, ravnateljica OŠ M. Gupca iz Gornje Stubice. 

Sporazum o prijateljstvu

Inače, Tavankućani su posebno sretni zbog uspostavljenog prijateljstva pa je tako prošle godine na inicijativu  ravnateljice tamošnje škole Stanislave Stantić-Prčić  potpisan sporazum o suradnji i prijateljstvu između istoimenih osnovnih škola. – Posebno nam je važan ovakav vid suradnje jer u Vojvodini imamo nastavu i na hrvatskom jeziku iako je Republika Srbija slabo podržava. Ovo je iznimna prilika i veliki poticaj našoj djeci. Naime, osjećaj pripadnost matici nama je vrlo bitan i sretni smo zbog ovog prijateljstva – rekla je ravnateljica Stanislava Stantić-Prčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije