Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRHTAVANJE TLA

Potres jačine 4,3 pogodio Crnu Goru: 'Dubrovnik je kratko zadrmalo'

Foto: EMSC
1/2
Autori: Hina, Večernji.hr
02.04.2024.
u 21:24

Potres magnitude 4,3 pogodio je u utorak navečer Crnu Goru, objavio je EMSC.

Jak potres jačine 4,3 po Richteru pogodio je Crnu Goru, javlja Europsko-mediteranski seizmološki centar ( EMSC).  Potres se dogodio u 21,07 sati, a epicentar mu je bio 30 kilometara sjeverozapadno od Nikšića, odnosno 75 kilometara od Podgorice. EMSC je početno objavio kako je potres bio jačine 4,4 po Richteru, međutim onda je smanjio na 4,3. Čeka se službena potvrda seizmologa o detaljima potresa.

Seizmološki centar u Crnoj Gori objavio je službenu potvrdu potresa i kartu žarišta.  "Jačina ovog potresa u hipocentru iznosila je 4,3 jedinice po Richteru, što odgovara epicentralnom intenzitetu od V-VI stupnjeva Mercallijeve ljestvice. Epicentar ovog potresa bio je na dubini od 13 km." napisali su. 

"Na temelju numeričkog modela promjene intenziteta s udaljenosti u ovoj regiji, magnitude potresa i dubine hipocentra, ovaj potres mogao je uzrokovati manje materijalne štete u epicentralnom području. Na karti je prikazan položaj žarišta." stoji u objavi crnogorskog seizmološkog centra. 

Foto: Seizmološki sektor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju

Komentara i prijava u aplikaciji EMSC-a ima preko 240, izgleda da se jako osjetio. Među komentarima ima i Hrvata koji su napisali da je dobro zatreslo dubrovačko područje.

'Uff'; 'Dvije sekunde lagano zatreslo'; 'Lagano i kratko', 'Lagano zatreslo', 'Dubrovnik je kratko zadrmalo'; 'Metković, osjetilo se'; 'Dubrovnik stari grad, dobro se osjetilo' neki su od komentara.

Jako potres sredinom ožujka

To područje sredinom ožujka pogodio je jak potres magnitude 5,2 , nakon čega je uslijedilo tridesetak manjih podrhtavanja tla. Tada je zabilježena manja materijalna šteta. Crnu Goru je u travnju 1979. pogodio katastrofalan potres magnitude 7 u kojem je poginula 101 osoba.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar brons
brons
21:32 02.04.2024.

Sve ispod 5 nije spomema vrijedno

Avatar 3P Petrov-Pavliček-Pupovac
3P Petrov-Pavliček-Pupovac
21:35 02.04.2024.

I kaj sad? Danas je u svijetu bilo bar 30 potresa jačih od 4 stupnja.

PR
prajdali100
21:34 02.04.2024.

Pih,ovo se ne računa.Znaju Crnogorci i jače.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije