RNA virusi skloni mutacijama

Potvrđen šesti slučaj nove podvrste omikrona: 'Bolje se širi među necijepljenom populacijom'

Laboratorij
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
01.02.2022.
u 21:16

Na pitanje kako varijanta BA.2 ponaša, Irena Tabain kazala je kako istraživanja pokazuju da je više zarazan, a da je klinička slika slična slici kod zaraze BA.1 varijantom

Gotovo dvije tisuće manje je zaraženih koronavirusom danas nego prošlog utorka, a potvrđen je još jedan slučaj zaraze novom podvrstom omikrona.

- Da je u cirkulaciji novi podsoj omikrona imali smo indicije još prije dva tjedna. I to je taj prvi slučaj iz Zagreba. Prošli tjedan potvrđeno je pet slučajeva i ovaj tjedan svega jedan slučaj - kazala je Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku HZJZ-a, u Dnevniku HTV-a.

Na pitanje kako varijanta BA.2 ponaša, kazala je kako istraživanja pokazuju da je više zarazan, a da je klinička slika slična slici kod zaraze BA.1 varijantom. 

- Ono što je drugačije u odnosu na BA.1, prema podacima iz Danske gdje je BA.2 prisutan oko 70 posto, jest da se nova varijanta bolje širi među necijepljenom populacijom. Takva razlika kod prve varijante nije bila primijećena - kazala je te se osvrnula na pandemiju koronavirusa općenito. 

- Teško je reći da smo pri kraju pandemije, ali treba se nadati. Činjenica je da kad se omikron pojavio vrlo se brzo mijenjao. RNA virusi su skloni mutacijama. Postoji mogućnost da se javi potpuno nova varijanta, zato je važno da se pridržavamo mjera i sekvenciramo što veći broj uzoraka. Oni se trenutno šalju u Njemačku, ali se nadamo da ćemo uskoro i sami sekvencirati. Tjedno se sekvencira oko 2000 uzoraka, jedino tako možemo biti sigurni da ćemo uhvatiti novu varijantu ako se pojavi - zaključila je Tabain.

VIDEO Omikron prorijedio zagrebačke tramvaje i buseve: ZET otkrio da je čak 390 vozača na bolovanju!

Ključne riječi

Komentara 16

CR
crocro
21:43 01.02.2022.

I onda, kako ste izračunali na temelju broja zaraženih koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, kojom brzinom se širi ovaj blaži oblik gripe, odnosno prehlade, da bi ste munjevitom brzinom procjenili da se munjevitom brzinom širi i ubija. Moguće da sva cjepiva čine više štete od štete koja bi nastala da cijepljenja uopće nije bilo. Zašto je stalno panika i jecaji za cijepljenje, pa rekli ste da ćete necijepljene ostaviti na miru ali oni zapravo mira nemaju, jer im se mozak razara pozivima "Cijepi se cijepi se"!. Tko se cijepio, cijepio se a tko nije nije. I nije za očekivati da će se više veći broj odazivati na cijepljenje jer sve više informacija stiže o posljedicama cijepljenja. Zato uz sav broj zaraženih civilizirane zemlje ukidaju sve mjere jer nema nikakve korisne učinkovitosti za populaciju i svode je na običnu slabiju gripu i život vraćaju iz traume u normalu a kod nas se do zadnjega trenutka želi život zagorčati necijepljenima, ograničavajući im kretanje iako su oni u boljem općem stanju od cijepljenih, naročito onih koji su covid bilo kada preboljeli. Ja sam nedavno bio u izravnom kontaktu s osobom koja mi je kašljala u lice i kome je potvrđen Covid, ja sam se nakon tri dana išao testirati i negativan, Covid prebolio prije oko 11 mjeseci.

Avatar Hipohondar
Hipohondar
21:37 01.02.2022.

Čudi me da se uopće širi u Izraelu. Valjda se sada pod "necijepljenom populacijom" smatraju svi oni koji nisu primili barem 5 doza 🤡

MP
marinko.przolica
21:40 01.02.2022.

Naravno... Zato ih je s novom inačicom najviše zaraženih u Danskoj i UK ... poznato je da su to antivakserske zemlje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije