Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU

Potvrđena optužnica za sumanuti lanjski pohod u okolici Siska: Pokušao ubiti deset ljudi, bio neubrojiv

Ubojica iz Siska
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
27.02.2024.
u 10:30

Kako, prema vještacima, postoji rizik od počinjenja novog težeg kaznenog djela, preporučeno je njegovo psihijatrijsko liječenje, odnosno prisilni smještaj u jednoj od forenzičkih institucija sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Jedno ubojstvo, 10 pokušaja ubojstva, više opće opasnih radnji, nedozvoljeno držanje oružja... djela su koja se na teret stavljaju N. F. (59), protiv kojeg je lani u prosincu Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo optužnicu. Tereti ga se da je spomenuta nedjela počinio u neubrojivom stanju te se u njoj tražilo da se N. F. nakon provedenog sudskog postupka osudi sukladno Zakonu o osobama s duševnim smetnjama. Spomenutu optužnicu nedavno je potvrdio Županijski sud u Sisku, pa je ona postala pravomoćna.

Obitelji žrtva postavile su imovinsko pravne zahtjeve, koji se kreću od 1000 do 250.000 eura, pa u zbiru imovinsko-pravni zahtjev, koji je za sada postavljen, iznosi 437.900 eura. No kako su neke žrtve kazale da će se o imovinsko-pravnom zahtjevu očitovati naknadno, ta bi suma mogla znatno narasti.

N. F. se tereti se da je 1. srpnja 2023. u okolici Siska ubio susjedu, ranio četvero ljudi, među kojima i jedno dijete, zapalio je dvije kuće i jedan automobil. Kada je krenuo u svoj sumanuti pohod, imao je pištolj, kalašnjikov i ručnu bombu.

Njegova obrana je u prigovoru na optužnicu navela "kako se ne mogu oteti dojmu da se okrivljeniku koji je bio neubrojiv stavlja na teret sve najteže za što se teoretski može teretiti, a to bez zakonskog, a dijelom i činjeničnih razloga, jer je za neubrojivu osobu isti rezultat postupanja, a to je ili prisilno liječenje u ustanovi ili liječenje na slobodi". Tražili su da se optužnica vrati tužiteljstvu na doradu ili da se postupak obustavi. Međutim, sud zahtjevu obrane nije udovoljio, pa je optužnica postala pravomoćna.

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče N.F.-a, on je tijekom istrage psihijatrijski vještačen te je utvrđeno da boluje od perzistirajućeg sumanutog poremećaja, dijagnosticirani su mu i simptomi PTSP-a kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, slijedom čega su vještaci ocijenili da on nije mogao shvatiti značenje djela i upravljati svojom voljom u vrijeme počinjenja kaznenih djela za koja se tereti.

Kako, prema vještacima, postoji rizik od počinjenja novog težeg kaznenog djela, preporučeno je njegovo psihijatrijsko liječenje, odnosno prisilni smještaj u jednoj od forenzičkih institucija sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. 

VIDEO Ubojstvo u Velikoj Gorici: Ubio majku, okružili ga u kući specijalci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije