Djaca iz OŠ Vladislava Ribnikara

Povratak u klupe nakon masakra: Neće biti ocjenjivanja, policajci čuvaju zgradu škole

Beograd: Ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" neprestano pristižu građani kako bi zapalili svijeću
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
22.05.2023.
u 09:41

Dio roditelja učenika te škole podržali su inicijativu da se odmah prekine nastava u postojećoj zgradi te škole te da se radna školska godina završi

Danas je počela nastava u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu gdje je u masakru ubijeno devetero djece i jedna odrasla osoba. Stravični zločin počinio je učenik (13). Na oba ulaza u školu od danas će biti prisutni policajci, u jednoj smjeni bit će šest policajaca.

Dio roditelja učenika te škole podržali su inicijativu da se odmah prekine nastava u postojećoj zgradi te škole te da se radna školska godina završi s 3. svibnja kada se dogodila tragedija. Inicijativu je potpisalo više od 150 roditelja i jedan psihijatar, navodi Kurir. Neslužbeno doznaju kako se na nastavi neće biti više ocjenjivanja i ispitivanja učenika.

- Emocionalna klima prijateljstva, igre, zajedničkog učenja, sigurnosti i povjerenja je narušena ovim zločinom. Neka djeca su prisustvovala zločinu i ranjena su, neka su preživjela bez ozljeda, neka su bila u smjeni i čula pucnje. Djeca su traumatizirana, jer su direktno svjedočila gubitku života svojih drugova, druga su sekundarno traumatizirana, jer su to odmah od njih saznala. Doživjeti ranjavanje u oružanom napadu, prisustvovati smrti dragih prijatelja, saznati da prijatelja s kojima ste se viđali svaki dan u školi i u druženjima više nisu živi, traumatični je događaj prvog reda - naveo je neuropsihijatar dr. Zoran Đurić koji se zalaže da se završi školska godina.

VEZANI ČLANCI

On smatra da djeca ne bi trebala dolaziti na mjesto zločina kako bi se njihova posttraumatska reakcija smirila ili sanirala. Dodao je kako ih dolazak na mjesto zločina retraumatizira. Također, moraju izbjegavati sva mjesta, situacije i sadržaja koji ih na bilo koji način podsjeća na zločin. To ih čini razdražljivim i depresivnim.

- Zbog toga traumatizirana djeca ne trebaj ići u školu u kojoj se dogodio zločin. Ona sada ne mogu misliti na učenje. Ona sada trebaju razgovarati o onome što su doživjela, da zajedno plaču, tuguju i razumiju ovaj strašni događaj. Mogu se viđati međusobno i sa svojim profesorima u nekom drugom prostoru - dodaje Đurić, prenosi Blic.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije