Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA OBJAVILA SNIMKE AKCIJE

Pozadina spektakularnih uhićenja krijumčara kokaina: Hrvati osumnjičeni i za likvidaciju desne ruke srpskog narko bossa

Foto: M.M./ATAImages/PIXSELL/MUP
1/12
14.04.2022.
u 16:17

S druge strane u Hrvatskoj je uhićena skupina predvođena Petrom Ćosićem Šarcem, koji se sumnjiči da je organizirao dostave tone kokaina u Europu, a dio te droge je u nekoliko navrata lani zaplijenjen u Luci Ploče.

Više od 10 godina bio je u bijegu, živio je u Ekvadoru, a policije zemalja u regiji kao i američka DEA, označile su ga kao desnu ruku narko bossa Darka Šarića. Zvao se Milan Milovac Cigla, umro je lani od posljedica atentata u Ekvadoru, a njegova likvidacija sada je dovela do spektakularnih  uhićenja  u Hrvatskoj i  Srbiji.

U Hrvatskoj  su uhićene dvije odvojene kriminalne skupine koje se sumnjiče za krijumčarenje najmanje 609 kilograma kokaina, na čijoj je preprodaji zarađeno, kako se sumnja, 17 milijuna eura, dok je u Srbiji ponovo uhićen Šarić. Čovjek koji je svojevremeno bio sinonim za akciju Balkanski ratnik pokrenutu 2009.  te koja je ostavila krvavi trag po zemljama bivše Jugoslavije i šire, odnijevši 30-ak života.

VIDEO: Uhićenje krijumčara kokaina

Šariću, koji se s teretio da je od južnoameričkih kartela osobno naručio, kupio i platio 2,2 tone kokaina, zbog čega je bio osuđivan u Srbiji, ali su presude ukinute te je od prosinaca lani u kućnom pritvoru, srbijanska je policija jučer upala u vilu na Dedinju. Vila je pretražena, a prema pisanju srbijanskih medija, on je ponovo uhićen.  S druge strane u Hrvatskoj je uhićena skupina predvođena Petrom Ćosićem Šarcem, koji se sumnjiči da je organizirao dostave tone kokaina u Europu, a dio te droge je u nekoliko navrata lani zaplijenjen u Luci Ploče. Ćosića se sumnjiči i da je  naručio likvidaciju Milovca, a on i ekipa s kojom je sada uhićen pala je zahvaljujući tome jer su istražitelji, razbili njihovu kriptiranu komunikaciju preko platforme SkyECC. 

O tome da je jedna od platformi koji su kriminalci diljem svijeta koristili za komunikaciju probijena, lani je izvijestio Europol,  priopćivši da su se europske policije dokopale milijuna i milijuna poruka koje su međusobno razmjenjivali  kriminalci. Među tim porukama bile su  i one koje su, kako se sumnja, izmijenili Ćosić te Manuel Vulić i više nepoznatih osoba.  Njih dvojica se sumnjiče da su od kraja 2019.  pa do siječnja 2021. komunicirali s više osoba,  na području Hrvatske, Srbije i Ekvadora. Nije im se sviđalo što se Milovac operativno umiješao u nabavku kokaina koji je iz Južne i Srednje Amerike brodskim kontejnerima, skriven u svemu i svačemu išao za Europu. Pa su ga odlučili likvidirati, zbog čega su preko SkyECC-a angažirali za sada nepoznate osobe da prate njegovo kretanje po Ekvadoru te da ga na koncu u likvidiraju.

1/8

Za to su, prema tvrdnjama istražitelja  angažirane dvije osobe čiji su nadimci Cronos i Corleone. Oni su Milovca pratili dok se vozio, bio u teretani te se o tome izvještavali Vulića. Milovac je 13. studenog 2020. izrešetan u Ekvadoru, a na njega su pucale dvije nepoznate osobe s motocikla. Bio je teško ranjen, te je prevezen u bolnicu. Vulić se sumnjiči da je nakon toga naredio da ga se likvidira u bolnici, a Ćosić se sumnjiči da je ta dodatnu likvidaciju ponudio još 50.000 u nepoznatoj valuti. Osim toga, likvidatorima su bili  spremni platiti i po 20.000 za  likvidaciju policajaca koji su  Milovca čuvali u bolnici.  Sve je to iskomunicirano preko SkyECC-a, a za navedene likvidacije su angažirana dva Kolumbijca. No do novog pokušaja likvidacije nije došlo jer je jedan od ubojica prije toga uhićen. Milovac je u međuvremenu otpušten iz bolnice no u međuvremenu mu se stanje pogoršalo pa je  preminuo 11. siječnja 2021..

Ćosić se sumnjiči i da je ustrojio zločinačko udruženje koje su činili Vulić, Ante Vrcan, Marko Carević, Dragan Krička, Oliver Čokara, Anđelko Oršulić...  za krijumčarenje kokaina iz Južne i Srednje Amerike u Europu. Kokain se krijumčario u brodskim kontejnerima, dio te droge je stigao i do Luke Ploče. Za taj kontingent Čokara je već osuđen, a njegov posao je bio da nadzire kontejner koji dolazi u Luku Ploče. Oršulić je kao  zaposlenik Luke Ploče bio zadužen da kontejner bude ostavljen negdje gdje neće biti pod videonadzorom.  Sumnja se da je skupina  tijekom studenog i prosinca 2020. dogovorila dostavu tone kokaina iz Kolumbije. Pola od toga bilo je ukrcano na brod koji je plovio za nizozemski Antwerpen.

Podsjetite se: Najveća zapljena heroina u Hrvatskoj: U Luci Ploče otkrili čak 220 kilograma heroina i 62 kg kokaina

No tamo nisu uspjeli prekrcati drogu iz kontejnera koji je krenuo za Njemačku, pa su stoga negdje u Njemačkoj  prisilno zaustavili kamion u kojem je bila droga. Ljudima koji su sudjelovali u tom prepadu pripalo je 30 posto pošiljke, odnosno 150 kilograma, dok je preostalih 350 kilograma prodano po Ćosićevim uputama dvjema osobama koje su kilogram plaćale oko 29.000 eura. Ćosić i ostali  su samo u tom jednom poslu tvrde istražitelji, zaradili 9,8  milijun eura koji su međusobno podijelili, no ne zna se kako. Zanimljivo je i da su jednu pošiljku od 500 kilograma kokaina kupili, no zbog pandemije COVID-a je nisu je uspjeli  prekrcati na jedan kruzer i prevesti do Španjolske, pa je mjesecima stajala u skladištu jer je nisu mogli nikome prodati.  

Kokain koji je pak došao i prošao kroz  Luku Ploče, bez da ga je zaplijenila policija, prevozio se do Zagreba i tamo skladištio prije daljnje preprodaje. Osim s kokainom dio skupine se bavio i krijumčarenjem oružja, a dio i krijumčarenjem ljudi. Za nabavku oružja bio je zadužen Vulić kojeg se sumnjiči da je tijekom prosinca 2019., zajedno s Markom Stanojevićem financirao nabavku oružja u BiH od Draška Kvočke. Nabavili su 10 kalašnjikova, 19 granata te još  nekoliko pištolja. Oružje je Nicola Rosart prokrijumčario u Francusku gdje  ga je preprodao. Granate je prodavao po 500 eura po komadu, a kalašnjikove za 3000 eura po komadu.

Komentara 4

IV
Ivanbarak
17:17 14.04.2022.

Jedina pozadina je da nisu više tili plaćat reket policiji i to ih je koštalo a sve drugo su priče za malu dicu

ME
mediokriket
21:17 15.04.2022.

Gđo Jakelić, mislim da je Antwerpen belgijska, a ne nizozemska luka/grad...

BE
berija
18:24 14.04.2022.

Može li mi itko definirati granice "regije"? Patite, jugonostalgičari, Jugoslavije više nema. Najteže je ovima u Hrvatskoj, žive u državi koju mrze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije