počelo suđenje

Požar u Domu: Obitelji žrtava žele pola milijuna kuna

Draženka Habdija (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
23.02.2013.
u 12:27

Problemi u poslovanju: Zaposlenice tvrde da nisu dobivale plaću te da su isključeni topla voda i plin

Ne smatram se krivom – kazala je jučer na Županijskom sudu u Bjelovaru Draženka Habdija, vlasnica bjelovarskog Doma za stare i nemoćne osobe, optužena kao odgovorna osoba u tragičnom događaju koji je u listopadu 2011. zgrozio hrvatsku javnost, a u kojem je pet osoba izgubilo život.

Objekt bez uvjeta

Podsjetimo, toga 7. listopada oko 13.20 sati udar groma izazvao je požar na krovu doma u Ulici Ozane Kotorske 15 u kojem je tada boravilo 20 korisnika. Vatra se s krovne konstrukcije brzo proširila na potkrovne prostorije u kojima su bili smješteni mahom nepokretni korisnici. Unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca u požaru su već na mjestu nesreće četiri osobe smrtno stradale, a peta je ozljedama podlegla nakon šest dana. Tužiteljstvo je u istrazi utvrdilo da je optužena Habdija nekoliko tjedana prije iz doma u Šuflajevoj korisnike preselila u svoju kuću u Ulicu Ozane Kotorske iako je znala da prostorije te kuće, kao ni čitav objekt, ne zadovoljavaju uvjete propisane pravilnikom koji regulira tu problematiku. Time je, drže u odvjetništvu, počinila teško djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine za koje zakon predviđa kaznu zatvora od najviše 12 godina.

Suglasnost obitelji

Iznoseći strategiju obrane, branitelj optužene odvjetnik Jugoslav Puran kazao je da će obrana dokazati da propusti vezani za nezadovoljavajuće uvjete objekta nisu u uzročnoj vezi s nastalom posljedicom i nesrećom koja se dogodila. U uvodnom dijelu rasprave članovi obitelji stradalih očitovali su se o odštetnim zahtjevima za pretrpljenu bol i troškove pogreba te od optužene ukupno potražuju oko pola milijuna kuna. Iz iskaza svjedoka moglo se zaključiti da je optužena obavijestila rodbinu korisnika o preseljenju te od njih dobila suglasnost. Nitko od saslušanih članova obitelji poginulih nije imao bilo kakve primjedbe na smještaj i uvjete u kojima su korisnici boravili, no saslušane zaposlenice doma posvjedočile su da je u poslovanju doma bilo problema i to s isplatom plaća, toplom vodom i isključivanjem plina.

>> Pokrenuta istraga protiv vlasnice doma u kojem je izgorjelo 5 ljudi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije