- Svi gradovi u Slavoniji su mali pa i Osijek, a da bi se oni što bolje i kvalitetnije prezentirali turistima potrebno je da imaju svoju priču. Tako smo odlučili Požegu predstaviti kao grad čokolade i vina jer je u njemu jedna od najstarijih tvornica čokolade, a okolina Požege poznata je vinogradima i kvalitetnim vinima – ističe Mislav Pavošević, predsjednik udruge Putovanja Slavonijom koji je zajedno s Ekonomskom školom i Gradskim muzejom osmislio dvodnevni projekt usavršavanja učenika hotelijersko – turističkih tehničara.
Naime, na ovu ideju došla je prof. Martina Kir Jambrek nakon gledanja epizode "Čuda Hrvatske" koju je radila američka novinarka u kojoj je vodič za Slavoniju i Baranju bio njezin bivši učenik Pavošević. On je prvoga dana učenicima pokušao približiti zvanje turističkog vodiča te na koji način treba nešto prezentirati turistima. Učenici su pogledali i film „Čuda Hrvatske“, a drugi dan ih je Mislav poveo u turističko razgledavanje grada na engleskom jeziku.
– Nama je drago što nam se na ovaj način približio posao turističkog vodiča, posebno su mi bile zanimljive legende o povijesnim osobama, crkvama i kipovima jer ih do tada nisam čula – kazala je učenica Marija Sakoman. Oduševljen je bio i njezin kolega Domagoj Barišić.
– Nas su učili da je za zanimanje turističkog vodiča važno da znaš jezike i povijest, a sada smo naučili da je najvažnije da budeš dobar animator i zabavljač te da se znaš prilagoditi dobnoj skupini – kazao je Domagoj kojeg je posebno fascinirao posjet kripti požeške katedrale.
Razgledavanje je završilo u Grginom dolu gdje je učenicima u suradnji s Gradskim muzejom ponuđen kolač „Radetzky riža“ nastao prema kuharicama iz 19. stoljeća, a koji je bio preteča čokolade s rižom, koja je prva na svijetu proizvedena u požeškom Zvečevu.
–To je priča koju ovaj grad mora iskoristiti jer u svim ostalim mjestima nude se manje-više iste slastice koje se ne mogu povezati posebno ni s jednim mjestom – poručuje Pavošević.
Našim 'turistima' zbog maloljetnosti nisu bile ponuđene vrhunske vinske kapljice, ali ih je zato sa svojim slatkim proizvodima u gradu čokolade 'pratila' zvečevačka čokolada.